Finn

Konserveringsmedel

Mikroorganismer som bakterier, svamp och mögel, trivs i alla miljöer där det finns vatten, och utan dem fanns det inte något liv på jorden. De spelar en stor roll i framställning och omsättning av ”dolt” material till näring för växter. De finns överallt i naturen, i jorden, vattnet, luften, på växter och inuti och utanpå människor och djur samt givetvis också på och i en del av de råvaror som används till hud- och hårvårdsprodukter. Många råvaror är utsökt näring för dem i rätt miljö. Hud- och hårvårdsprodukter är alltså oftast rena godiset för dem och utan någon typ av ämnen som stoppar tillväxten förstörs de flesta produkter som innehåller vatten på kort tid. Därför är det nödvändigt att använda ämnen som stoppar tillväxten i alla produkter som inte används upp inom några dagar. Ett undantag är alla produkter utan vatten som massageoljor, salvor, cerat och till viss del även flytande tvål och schampo om det används upp inom 3-4 veckor

Info

Nu finns det flera olika konserveringsmedel att använda när du tillverkar egna hud- och hårvårdsprodukter som innehåller vatten. Paraben, mycket vanligt konserveringsmedel även i livsmedel, läkemedel och naturläkemedel. Paraben är ett samlingsnamn för besläktade ämnen; (estrar av p-hydroxylbensoesyra), och framställs kemiskt av bensoesyra och karbolsyra (phenol). P-hydroxylbensoesyra och vissa estrar finns t ex i vissa bär som lingon, (därav lingonens självkonserverande effekt). De har en bred bakterie-, jäst-, svamp- och mögelhämmande effekt. Inga parabener är förbjudna att använda i kosmetik, men E216 propylparaben får ej användas i livsmedel ( men är fortfarande tillåten i läkemedel och sk naturläkemdel). Den mest hormonliknande parabenen (butylparaben) finns inte i den paraben vi säljer. De olika parabenerna blandas med Phenoxyethanol för att göra dem flytande. Det är ett ämne som också är omdiskuterat, men som efter parabendebatten har fått ersätta paraben i många hudvårdsprodukter och som är huvudbeståndsdelen i både Optimal och Phenoxyglycerinkonservering. De båda liknar paraben på så vis de är lätta att använda och dosera och kräver ingen ph-balansering, dvs ingen sur miljö, som däremot 4908, 4901 och 4909 gör! Dessa tre konserveringsmedel kräver alla en sur miljö för att de ska fungera.

Natriumbensoat är ett pulver med E-nr E211. Konserverar mat som t ex sylt, saft mm. Fungerar även i flytande tvålar, men ej ensam i cremer/lotioner. Måste användas tillsammans med mjölksyra eller citronsyra - Ph under 6 i färdig produkt! Dosering ca 1 %.

Acett konservering är ett vattenlösligt salt av dehydroättiksyran är ett vitt, svagt surt pulver och med ett brett spektrum. Konserveringsmedel som kan användas
i alla typer av hud- och hårvårdsprodukter. Den har ett bredspektra mot olika mikroorganismer och kan användas med 0,2-0,6%. Minst i schampo och tvål, och mest i cremer och lotioner. Pulvret löses enkelt och lätt i ljummet vatten och tillsätts i cremer/lotioner under avkylning (30-40*) i den färdiga produkten. Det är inte giftigt, icke irriterande och ej allergiframkallande.
För att få bästa effekten måste pH värdet på produkten vara under pH7. pH värdet sänkts med citronsyra eller mjölksyra. Tillåten att använda i EcoCert cosmos samt BDIH cosmos certifierade hud- och hårvårdsprodukter.

Benzylalkohol konservering
Används med 0,3% (Shampo, flytande tvålar) – 1% (cremer,lotioner). OBS: Fungerar endast effektivt i produkter med PH-värde under 5 – Använd 0,5% mjölksyra eller citronsyra för att sänka PH-värdet. Detta konserveringsmedel är tillåtet att använda i BDIH- och EcoCert-kontrollerad naturkosmetik. OBS: doftar bittermandel och kan ge doft åt produkterna.

Optimal konservering
Effektiv konservering för alla typer av produkter som innehåller vatten. Doseras med 0,5-1,5 %. Phenoxyethanol är starkt bakteriedödande och genom tillsats av Caprylyl Glycol ökar effektiviteten mot ett brett spektrum av micro-organismer. Fungerar i sura miljöer som PH 3-4 ända upp till ca 8-9.

Ska du göra stora satser av produkter bör du göra många tester i liten skala först och belasta dem med värme, fingrar i burken osv, så du ser om de verkligen håller sig.

Råd för god hygien vid tillverkning av hud- och hårvårdsprodukter för eget bruk i ett vanligt kök!

Använd ”rent” vatten - destillerat köpt vatten eller på annat sätt renat vatten. Används kranvatten så ska det kokas minst 10 minuter. Detta fungerar utmärkt till rengöringsprodukter medan krämer och lotioner kräver renat vatten. Vid vattenextraktion av örter - se till att vattnet håller sig mycket varmt (över 80 grader) under hela extraktionen. Så snart extraktionen är klar filtreras örtextraktet mycket nogrannt i filter som tar bort alla smådelar från örterna. Kyl ner snabbt eller tillsätt varmt i t ex krämer. Konservera extrakten direkt efter avkylning eller medan extraktet fortfarande är varmt. Var noga med rena händer och kläder vid tillverkning, använd gärna hårskydd och rör inte vid de färdiga produkterna med händerna. Använd ett rent damm- och djurfritt kök och använd hushållspapper att torka med. Viktigt också att de tillverkningshjälpmedel och redskap du använder är nydiskade och skållade med kokande vatten. Man kan torka av dem med sprit som etanol eller ispropanol. Förpacka produkterna i rena emballage. Den bästa typen är stängda förpackningar med doseringspump (airlessförpackningar). Dosering av konserveringsmedel måste anpassas efter förpackningen och efter produkten. Ju mer vatten/örtextraktioner samt öppna burkar desto mer konserveringsmedel (som krämer, geler och lotioner). Ju mindre vatten och uteslutande av t ex örtextraktioner samt stängda förpackningar ju mindre konserveringsmedel behövs då!