Om oss

Finn och Elisabeth Lendelund

Naturkosmos, fd Naturkosmetikkompaniet, har sedan begynnelsen fokuserat på att du som konsument kan tänka själv, göra egna, medvetna val och i förlängningen även egna, medvetna produkter! Vi erbjuder ett helt komplett naturligt kosmos - både kunskap - recept - och certifierade råvaror!

Det här har vi gjort sedan 1986 - och detta är rotsystemet som företaget vuxit ur under hela 37 år - och trädet - numera kallat Naturkosmos - är du helt fri att plocka frukter ur!

Långt ifrån alla företag växer så självklart ur samma rotsystem - och är så före sin tid som Naturkosmos har gjort och varit. Det stora träd som vuxit upp är nu en naturlig ingrediens i det moderna samhället där hållbarhet och medvetenhet fått en allt större plats. Men så var det inte från början!

Längre ner kan du läsa om hur allt faktiskt startade, vem grundaren var och är och hur han på olika plan klivit över olika gränser, gått mot olika strömmar - och därmed skapat ett helt kosmos - sitt kosmos - Naturkosmos.

Du kan också ta del av artiklar och fakta kring olika produkter, nyheter och råvaror.

Tusen tack för att du gillar våra produkter!

Finn och Elisabeth med personal

Naturkosmetikkompaniet/Naturkosmos startades 1986 av Finn Lendelund, som idag fortfarande driver företaget tillsammans med Elisabeth Lendelund.

Om företaget
Fram till maj 2004 var även bolagsnamnet Crearome, men ändrades då till Naturkosmetikkompaniet Naturkosmos Skandinavien AB, och Crearome® renodlades istället till ett varumärke.
I samarbete med Artaromaförlaget ger vi ut böcker för att bidra till att öka intresset för naturliga produkter.Genom att erbjuda intressanlitteratur om naturkosmetika vill vi väcka konsumentens intresse för att kritiskt granska den kosmetika som finns på marknaden:

Vad betalar vi för? Vad finns i produkten? Var kommer råvarorna ifrån, är de naturliga eller syntetiska? Är råvarorna av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung? Är produkten djurtestad? Hur påverkar de miljön? Exempel på böcker som utkommit under senare tid är
"Guldet från växterna - vegetabiliska oljor och fetter för hudens skönhet, egenvård och välmående" och "Handgjord naturkosmetika"

Huvudkontor finns i Gamleby, två mil norr om Västervik.

 

H I S T O R I E N 

1971
Finn bodde i Kollektivet Klostret 5 i Danmark och drev en indisk butik med två kompisar. Den hette Hariom och han stöpte ljus, tillverkade läderprodukter, sålde rökelse och mycket annat. Butiken andades Indien.

Elisabeth föddes i Indien i oktober på ett hinduiskt barnhem i Bombay och separerade fysiskt från sin mamma och sina rötter.

1975 - 1985
Finn arbetade som vegetarisk kock i kollektiv, på hälsohem, på fina resturanger, i Norge, Sverige, England och i USA. Han höll kurser i matlagning - älskade råvaror- och var före sin tid.

Elisabeth växte upp i ett Sverige som var ovant vid människor från andra delar av världen, ville inte kännas vid sitt ursprung och var duktig i skolan. Hon växte upp i Skåne och i Småland.

1986
Finn sadlade om till hudvårdsbranschen och startade företag på Svanö i Norrland. Företaget hette då Rosmarin Svanö. Han höll kurser i tillverkning - DIY - och sålde råvaror som han fascineras enormt av.

Elisabeth återvände allt oftare till Skåne - S Sandby - via en fin vän. Hon tillbringade ridtid i Torna Hällestad och önskade att en dag få bo just där.

1987 - 1998
Företaget flyttades till Gamleby i Småland 1990 och fick namnet Crearome. Då anställdes personal. 1998 hade företaget 8 anställda. Alla hjälptes åt med nästan allting. 1994 började företaget sälja sina produkter till butiker.

1999 - 2004
Elisabeth började skapa hudvårdsprodukter och startade företag, sålde på marknader och till butiker och öppnade butik i Lund vid domkyrkan.

Finn flyttade företaget i Gamleby till större lokaler och ändrade namn på företaget till Naturkosmetikkompaniet.

2005 - 2008
Finn och Elisabeth träffades med blixt och dunder, flyttade ihop 2006 och gifte sig på Österlen 2007. Företaget flyttade till egna lokaler på fd Tjust motel och byggde produktion och lagerhall.

2009
Finn och Elisabeth fick en dotter. Det började gå riktigt bra för företaget som genererade mer vinst. En mäklare ringde och rekommenderade paret att köpa ett visst hus på Lundavägen 1 - Klostret 5. ? De tittade på huset utifrån men de hade inte möjlighet att starta verksamhet i Skåne då.

De flyttade från S Sandby till Staffanstorp och företaget var lokaliserat i Gamleby, Småland.

2010 -2014
Det gick allt bättre för företaget och butik öppnades i Staffanstorp. Personal anställdes i Skåne. Sortimentet utvecklades med mer örter och superfood.

Islandshästar köptes till en mindre gård och 2014 startades en islandshästverksamhet med avel, lektioner, turer och kurser med både ridning och personlig utveckling. Detta för att de mådde bra av det, kom till nuet och ville erbjuda fler denna upplevelse!

2015 - 2018
Paret köpte Böckmans gård i Torna Hällestad med mark för alla hästarna.

Staffanstorp kändes lite långt bort och Finn letade lokal i Dalby. Elisabeth kunde inte släppa huset på Lundavägen 1 och då allt var klart med en annan lokal i Dalby drog hon ut på själva kontraktskrivandet - vilket resulterade i att lokalen hann säljas. Finn kontaktade ägaren av Lundavägen 1 och fick veta att en lokal fanns att hyra. Då paret erbjöds köpa hela huset, var beslutet enkelt. Nu hade tiden kommit för företaget i Skåne. Finn häpnade då han fick höra att huset heter Klostret 5 - cirkeln slöts. ?
I feb 2018 köptes huset.

2018 -
Under sommaren föll allt på plats då hyresgästerna sagt upp sig för att göra annat eller dessvärre gått i konkurs. De hade plötsligt hela huset till sitt förfogande. Att knyta ihop alla delarna blev självklart. Man beslöt att erbjuda något för människans alla sinnen i hälsans tecken och erbjuda guldkorn från hela världen, olika tidsåldrar och olika livsåskådningar och filosofier.

Rawfood med alla redan lagerförda råvaror, Yoga för att nå den inre tystnaden och nuet  Ayurveda för kärleken till rötterna - Hästarna för känsla av lugn, medveten närvaro, här och nu -
 Behandlingar för att nå total avslappning -  Dofterna för att hitta essensen och låta dem mötas och påverka oss - och
 Mixologi Labb för skapandets kraft och kreativitetens flöde!

Lendelundens Roots of love 

Varumärken

Vi representerar idag flera olika starka varumärken  inom naturkosmetik, och vi har ett nät av återförsäljare som täcker hela Sverige. Målsättningen är att alla våra produkter skall uppfylla de högt ställda kraven från den internationella kontrollorganisationen BDIH, och därmed bära märkningen "kontrollerad naturkosmetik".

Sortiment

Naturkosmos tillverkar och marknadsför egna svensktillverkade produkter under varumärket Crearome. Under Crearome erbjuds allt som behövs för framställning av naturliga hud- och hårvårdsprodukter: dokumenterade råvaror, mäthjälpmedel, förpackningar och kunskap.

Med vår verksamhet vill vi - förutom att sälja råvaror - sprida kunskap, uppmuntra och stimulera till kreativitet vid användning av örter, eteriska oljor och vid tillverkning av naturliga hud- och hårvårdsprodukter. Det gör vi via recept- och informationshäften, telefonsamtal, böcker, kurser och utbildningar.

De viktigaste produkterna är eteriska och vegetabiliska oljor. Våra kunder består av allt ifrån privatpersoner och mindre småföretag som tillverkar naturkosmetika till större butiker/återförsäljare. Genom direktimport av råvaror i stora kvantiteter, utan fördyrande mellanhänder, garanteras hög kvalitet och låga priser. För mer information om Crearome besök www.crearome.se