Citronsyra

Aktiva ämnen:
1+ 178,00 kr
5+ 139,00 kr
1+ 54,00 kr
1+ 113,00 kr

Beskrivning

Citronsyra

Reglerar pH-värdet i produkter. Används även till badbrus samt till syltning och saftning. E 330.

12 % matmoms.

Citronsyra (E330) Vetenskapligt namn: Citric Acid

Naturligt förekommande i många syrliga frukter och bär – finns speciellt i citroner och lime, ur vilka citronsyran kan utvinnas – med detta görs inte längre!

Den framställs numera via en typ av fermentering där socker, glukossirap omvandlas till citronsyra.

En viktig del av fermenteringen är tillsats av mikroorganismen Aspergillus niger (en mögelsvamp), också kallat svartmögel. Det är den som startar processen från socker till citronsyra.

Efter fermenteringen separeras mycelium från Aspergillus niger från citronsyran och den renas med hjälp av kol. Sedan kristalliseras, torkas och packas den rena citronsyran.

Inga lösningsmedel (såsom benzen, propylenglykol, hexan, etanol m.fl.) används i denna process.

Citronsyra är det vanligaste surhetsreglerande medel som används i livsmedel och kosmetik. I livsmedel har det inget begränsat ADI-värde och tillsätts i läsk, godis, dessert, sylt och även i oljor och kött/fiskprodukter. Förutom att göra produkterna sura (hjälper vissa konserveringsmedel att fungera bättre) har det också en antioxidant-effekt då det binder till sig metaller som järn och koppar som gör att härsknings- och oxidationsprocesser går fortare. Lite citronsaft på äpple och avokado förhindrar att de blir bruna!

I kosmetik används citronsyra för att reglera pH i produkter som flytande tvålar och – d.v.s. sänka pH vilket förbättrar produktens hållbarhet på flera olika sätt. Konserveringsmedel som natriumbenzoat fungerar bättre – och lågt pH har i sig själv en bakterie- och mögelhämmande effekt. Citronsyra används också för att få fram produkter som har samma pH som vår hud. Frisk hud håller pH 5,5, vilket gynnar de godamikroorganismer som vi har på huden. Skadliga bakterier och svamp trivs däremot inte i den sura miljön.

I stället för citronsyra kan mjölksyra användas, som inte framställs med hjälp av Aspergillus niger.

Vi har under det senaste halvåret försökt att hitta ett alternativ till citronsyra och det närmaste vi kommit är ren citronjuice från ekologiskt odlade citroner, pastöriserad. Hållbarhet i kylskåp efter flaskans öppnande är minst tre månader. OBS koncentrerad o vanlig citronjuice som säljs på marknaden innehåller nästan alltid tillsatt citronsyra. Vi kommer att testa citronjuice i olika hud- och hårvårdsprodukter. Läs mer om detta framöver på vår hemsida, blogg och facebooksida! 

Här har vi samlat ett litet skafferi med en mängd rena naturprodukter som kallas näringstillskott, uperfood, superbär, mattillsatser och andra matnyttiga produkter som kokossocker, kokosmjöl och olika kakaoprodukter för t ex rawfood. En stark trend inom naturkosmetik är att att använda råvaror som kan ätas till egna hårinpackningar, ansiktsmasker med kryddor och super- food och bär. Alla dessa superfoods och superbär ger smak och färg men innehåller också en massa nyttiga ämnen som mineraler, vitaminer, antioxidanter, spårämnen, proteiner och fytomedicinska ämnen. Här finns också ett par naturliga förtjockningsmedel som gör det enklare att göra dressingar, desserter, puddingar, smoothies, såser eller ansiktsmasker!
Många av dessa produkter passar in i nya dieter som Rawfood, LCHF, är helt veganska, GMO fria och nästan alla är från ekologiska odlingar. Flera matnyttiga råvaror finns under eko. 

Artnr: 4021-1
Artnr: 4021-2
Artnr: 4021-3

Dokument

Dokument (0)

Omdöme

Lämna ett omdöme

Omdöme (0)

Dela

Blogga om

Kunder som köpt denna produkt har även tittat på

  • Crearome
    Glycerinextrakt av Tamarinens fruktkött. Innehåller hög mängd alfa-hydroxi-, ...
    från 68,00 kr
  • Crearome
    10% i mandelolja. Azulen är det ämne som bildas i kamomill under destillering...
    från 104,00 kr
  • Crearome
    Aktivt ämne i vallörtsrot. Används i vattenhaltiga produkter som crèmer, loti...
    från 33,00 kr
  • Crearome
    Används som antioxidant i vegetabiliska oljor och fetter. Stabilare än E-vita...
    från 72,00 kr