Aromaterapi

Aromaterapi
 
Vad är eterisk olja?
 

Eterisk olja (eterolja, flyktig olja, essentiell olja) är en lättflyktig, aromatisk och småmolekylär vätska som bildas i många växter med hjälp av fotosyntesen.
Det är en doftande, aromatisk blandning av en mångfald olika komponenter.

När man känner på oljan med fingrarna, känner man att den varken liknar vatten eller olja, kanske mer som alkohol med en aning fett i. Om du droppar en droppe på lakanet när Du går och lägger Dig är droppen försvunnen på morgonen - den har förflyktigats.

Den eteriska oljan bildas likt andra växtämnen, i vissa växter och växtdelar under inverkan av sol, vatten, luft, jordmån, klimat mm. Kemiskt sett är det komplicerade blandningar bestående av upp till 500 olika ämnen.

Crearomes eteriska oljor är noggrant utvalda från leverantörer i hela världen. De är 100 % rena, outspädda oljor.

Den eteriska oljan bildas i olika växtdelar.
I blomman när det gäller t ex lavendelolja och roten för ingefärsolja, fröna för anisolja, bladen för eukalyptusolja, veden för sandelträolja, barken för kanelbarksolja, skalet för citrusoljorna, kådan för myrraolja, jordstammen för nardusörtsolja och slutligen barren för exempelvis tallolja.

Hur kommer den eteriska oljan in i vår kropp?

Vitsen med att använda eteriska oljor är att de skall komma in i vår kropp och påverka oss, för att få oss att må bättre.


Det sker på tre olika sätt.

 • Vid massage och insmörjning
  absoreras den småmolekylära eteriska oljan av vår hud. Den skickas vidare genom hudens lager till lymfvätska och blodomlopp för att förbättra cellandning och cirkulation i kroppens olika celler. Når den magen kan t ex gaser förhindras, når den axelns muskler kan de hjälpas att spänna av o s v.

 • Vid inandning
  förs de små molekylerna genom andningsvägarna till lungorna. Från lungorna förs de ut i blodet. På väg igenom andningsvägarna fastnar molekyler på slemhinnorna, och kan påverka genom att verka antiseptiska, virushämmande, slemlösande m. m.
  Eteriska oljor påverkar vårt nervsystem vid inandning - denna process är mycket komplicerad.

 • Här har vi förenklat det betydligt.
  Vid inandning drar vi in oljans molekyler till näsans inre del. Därifrån skickas sedan olika signaler till hjärnan, och vårt nervsystem reagerar därefter olika beroende på vilken oljas molekyler som fastnat där.

 • Vad är aromaterapi?
  Aromaterapi är ett sätt att använder eteriska oljor på, för att skapa balans i kropp och sinne och påverka oss på olika önskvärda sätt. 

 • Tips från kunder om eteriska oljor och armaterapi!

"Jag använder aromaoljor från crearome i mina behandlingar massage, akupressur och zonterapi favoriterna är Lavendel, Rosmarin, Rose och Jasmine allt efter behov. Britt-Marie"

"Då jag är förkyld brukar jag bada badkar där jag droppar i tea-tree olja och eukalyptus, för att rena kroppen. Det är väldigt skönt att andas in ångorna av dessa oljor, eukalyptus "friskar till" och rensar luftvägarna och förkylningen brukar lätta. Agnes"

"Brukar droppa lite lavendel i huset så det doftar gott o alla blir lugna. Carolina"

Fler tips om användning av eteriska oljor från våra härliga kunder hittar Du under rubriken Tips och recept från kunder! Här finns fantastiska tips för vad Du kan fixa med eteriska oljor, både vad gäller huskurer, matlagning, insekter, ovälkomnadjur, hudvårdsprodukter mm

Eterisk oljeguide för bad:

Upplyftande effekt: apelsin, bergamott, citrongräs

Avslappnande och rogivande effekt: lavendel, romersk kamomill, mejram, muskatellsalvia, rosenträ, vetivergräs.

Aktiverande och energigivande: rosmarin, citron,lagerblad.

 

Läs mer om eteriska oljor och äkta aromaämnen här: Eteriska oljor - Fakta