Frågor och svar

Här försöker vi svara på alla era frågor om råvaror och tillverkning av olika produkter! Vi kanske inte kan svara på alla men vi gör så gott vi kan! De mest allmängiltiga frågorna publicerar vi efterhand här, så kika först om vi redan har svarat på just Din fråga! Om inte, maila Din fråga till: Info@naturkosmos.se

Det är enbart en fråga om vilken doft du vill ha på produkterna. Båda är lika bra att använda, men den kallpressade ger kokosdoft.

Alla bivax är likvärdiga och innehåller samma ämnen och är därför lika feta. Det är enbart färgen som försvinner vid blekning.

Det innehåller cirka 2 deciliter(190 ml) i en 100g påse med pelleterad bivax. Kolla in våran Omvandlingstabell som vi också säljer ifall du vill veta vikt och mått på våra andra produkter.

Använd alltid helt rena eller nya förpackningar. Hygien är superviktigt och speciellt när produkterna innehåller vatten! För oljeprodukter kan man använda mycket noggrant urtvättade förpackningar. Det får inte finnas oljerester kvar (då härsknar produkterna snabbare) Alla livsmedelsgodkända förpackningar kan användas. Och för salvor glasburkar och oljor glas eller PET.

Alla kan användas, det är enbart doften som bestämmer ditt val! RÅ sheasmör har en kraftig doft.

Ja det är samma dosering. 0.5 % till tvättaktiva ämnen som schampo, duschtvål, handtvål mm och upp till 1% i cremer och lotioner beroende på om egna örtextrakt används eller inte. Om inte lägre dosering. Alla recept måste alltid provas fram.

Ja det går alldeles utmärkt! Många äldre recept på kakor och desserter som nu tas fram igen innehåller dessa ingredienser!

Ja i rätt dosering enligt recept. Vi har inga recept att tillgå.

Crearomes eteriska oljor är helt rena till 100%, och det är viktigt när man jämför priser etc och självklart också för effekten mm, att man utläser denna information. En del kan vara utspädda med sprit t ex och andra kan vara helt syntetiska eller blandning av syntetiska dofter och naturliga.

Absolut, det är fantastiska ersättare till fett, olja, smör, margarin i matlagning och kokos innehåller ju mycket laurinsyra som är otroligt nyttigt och bra för oss samt klarar hög värme som gör att den kan användas vis t ex stekning av vad som helst! Vill du ha kokossmak på din mat eller maträtt använder Du kokos virgin ek natur 3035 och vill du inte ha kokossmak använder Du Kokos eko 3511. Smart är att alltid ha båda hemma i kylen! Vår kokos är av högsta kvalitet och blir utmärkt även till allt julgodis som snart bankar på dörren! Du kan hitta lite recept under receptfliken under Crearome!

Nej det är svårt, det kräver starkt diskmedel eller allrent-medel, men är ändå svårt, tyvärr!

300 gånger sötare

Sheasmör är fantastiskt till huden, och ger den spänst och ökad elasticitet. Att varje dag smörja den växande magen med sheasmör är ett utmärkt sätt att förebygga påfrestningar.

Det är bara de mättade fettsyrorna som har stelnat, sätt den i rumstemperatur igen bara. Den är inte förstörd! En del oljor förblir alltid flytande i kylen, men många stelnar helt eller delvis, vilket kan se ut som vitt ludd i oljan men det är alltså bara den fettsyran som har stelnat och inget fel. T.ex Sheasmörsolja kan se ut så även i rumstemperatur.

”Det man kan hitta i oljor och som jag har sett under mina 30 år i oljebranchen kan vara lite lite ”smuts”rester från frön, men det är alltid väldigt små, aldrig större klumpar! Allt annat är fettsyror som har stelnat. Och dom kan ibland ta sin tid för att smälta och bli flytande igen. Dvs värma i vattenbad och skaka om, värma igen!! Eller ta oljan ur flaskan i en rostfri bägare och värma i vattenbad. Rör i oljan."

Absoluer och resinoider består till 85-95% av samma ämnen som finns i eteriska oljor men genom att de tas fram med extraktionsmedel kan större, och "tyngre" molekyler följa med. Detta inkluderar vax och fetter från växter mm. Därför är de mindre flyktiga och även tjockare i sin konsistens än eteriska oljor. Ibland måste man spä dem för att få dem tunnare och hanterbara. De är då märkta med 50 % eller 75 %. Absoluer får man från färska växter och resinoider kommer från hartzer. Du kan läsa mer i vårt info.häfte med art.nr 7021.

Crearomes aromer är egentligen vattenlösliga men brukar dock fungera även i produkter med enbart fett (som din bodybutter) om bivax finns med i receptet.

Ja det är samma dosering. 0.5 % till tvättaktiva ämnen som schampo, duschtvål, handtvål mm och upp till 1% i cremer och lotioner beroende på om egna örtextrakt används eller inte. Om inte lägre dosering. Alla recept måste alltid provas fram.

Våra Glyceroler är livsmedelsgodkända. Vi har även ekologisk glycerol.

Ja, de är ej genmanipulerade!

Båda är E-vitamin med naturligt ursprung. Generellt används E-vitamin naturlig som antioxidant i hud- och hårvårdsprodukter för att förlänga hållbarheten på olja och/eller fett i produkten. E-vitamin acetat används för att förhindra att fett och olja oxiderar i vår hud. Läs mer om E-vitamin under fliken Recept/Info och sedan Råvaruinfo. Även böckerna "Skapa din egen naturkosmet" och "Handgjord naturkosmetik" kan ge mer information.

Katjonisk fettsyraester som binder olja och vatten. Gör håret mjukt och lätt att kamma ut med balsameffekt, utan att håret känns tungt. Tillverkas av vegetabilisk stearinsyra. Fungerar bäst med tillsats av 0,5-1% citron- eller mjölksyra.
INCI-namn: Stearamidopropyl Dimethylamine

Den gröna oljan är kallpressad och har sin klorofyllhalt kvar vilket ger den gröna färgen. Den är fin till huden men också en fantastisk salladsolja t ex.
Den "gula" art 3002 är guldgul till färgen. Den är behandlad (raffinerad) vilket gör den mer neutral och användbar i olika kosmetiska produkter där man ej önskar den gröna färgen eller viss "grön" doft.= 

Om man vill använda t ex White lotus som parfym bör den blandas ut i 90%-ig sprit eller en vegetabilisk olja som t ex jojobaolja. Dosering 0,1-1% beroende på produkt samt tycke och smak. Hur länge en parfym sitter är väldigt olika. En sort som sitter länge på en person sitter inte alls lika länge på en annan. Våra naturliga parfymer innehåller inga "doftförlängare" vilket är bra.De naturliga parfymerna innehåller inga naturidentiska eller syntetiska komponenter.

Laurylglutamate är tunnare i konsistensen än Lauretsulfat. Du kan tillsätta art nr 4302 Kosmetisk stärkelse, 3 g/100 ml tvål.
Mixa med lite vatten och tillsätt eller rör ut i glycerin och tillsätt.

VE/MF och vegetal är rätt likvärdiga och kan användas till samma typ av produkter, så det är enbart en smaksak vad man gillar. Resultat med VE/MF kan upplevas fastare och ibland något fetare.

Som ersättare till E-vitamin kan du använda art nr 4010 Rosmarinantioxidant Eko. Observera att det är mindre dosering med rosmarinantioxidant. Dosera 0,02-0,1% i mättade oljor och 0,2-0,4% i fleromättade oljor.

 

(Limonen ingår i de flesta eteriska oljor och måste deklareras i kosmetik om det finns med i den färdiga produkten i en viss mängd. Det räknas då i kosmetiklagstiftningen som ett allergent ämnen och deklareras för att de som inte tål dessa ämne ska ha möjlighet att undvika dom.

De eteriska oljor som innehåller mest limonen är oljor som pressas ut av citrusskal  som apelsinolja, mandarinolja, citronolja mfl.
Det betyder också att varje gång någon skaler en apelsin, pressar en citron  fås lite eterisk olja på händerna och då också limonen och oftast i större mängd än vad som finns i kosmetik. Tål man att skala citrusfrukt och använda apelsinskal, citronskal i mat så tål man det oftast också i kosmetik. Limonen finns också i mindre  mängd i många av våra aromatiska kryddor och det är den eteriska oljan som ger den mesta av smaken som finns i dessa kryddor och som vi smaksätter vår mat med och som vi sen äter!!)