Frågor och svar

Här försöker vi svara på alla era frågor om råvaror och tillverkning av olika produkter! Vi kanske inte kan svara på alla men vi gör så gott vi kan! De mest allmängiltiga frågorna publicerar vi efterhand här, så kika först om vi redan har svarat på just Din fråga! Om inte, maila Din fråga till: Info@naturkosmos.se

Jag tänkte försöka mig på att göra egna hudvårdsprodukter. Vad jag förstår så kan fraktionerad/behandlad kokosolja passa bättre till just detta ändamål,stämmer det?

Det är enbart en fråga om vilken doft du vill ha på produkterna. Båda är lika bra att använda, men den kallpressade ger kokosdoft.

Passar blekt bivax bättre än oblekt i hudvårdsprodukter eftersom den är mindre fet?

Alla bivax är likvärdiga och innehåller samma ämnen och är därför lika feta. Det är enbart färgen som försvinner vid blekning.

Ungefär hur många deciliter är en 100g's påse pelleterat bivax?

Det innehåller cirka 2 deciliter(190 ml) i en 100g påse med pelleterad bivax. Kolla in våran Omvandlingstabell som vi också säljer ifall du vill veta vikt och mått på våra andra produkter.

Vad rekommenderar ni för förpackningar till egengjorda krämer och deo?

Använd alltid helt rena eller nya förpackningar. Hygien är superviktigt och speciellt när produkterna innehåller vatten! För oljeprodukter kan man använda mycket noggrant urtvättade förpackningar. Det får inte finnas oljerester kvar (då härsknar produkterna snabbare) Alla livsmedelsgodkända förpackningar kan användas. Och för salvor glasburkar och oljor glas eller PET.

Vilken av sheasmören passar bäst till detta ändamål?

Alla kan användas, det är enbart doften som bestämmer ditt val! RÅ sheasmör har en kraftig doft.

Om man byter paraben till Phenoxyglycerine konservering är doseringen då densamma!

Ja det är samma dosering. 0.5 % till tvättaktiva ämnen som schampo, duschtvål, handtvål mm och upp till 1% i cremer och lotioner beroende på om egna örtextrakt används eller inte. Om inte lägre dosering. Alla recept måste alltid provas fram.

Kan man använda Crearomes rosenvatten och apelsinblomsvatten i matlagning?

Ja det går alldeles utmärkt! Många äldre recept på kakor och desserter som nu tas fram igen innehåller dessa ingredienser!

Går alla Crearomes hydrolater att använda i mat?

Inte alla och det som går ska vara i rätt dosering. Vi har inga recept att tillgå

Är Crearomes eteriska oljor rena eller utspädda med något?

Crearomes eteriska oljor är helt rena till 100%, och det är viktigt när man jämför priser etc och självklart också för effekten mm, att man utläser denna information. En del kan vara utspädda med sprit t ex och andra kan vara helt syntetiska eller blandning av syntetiska dofter och naturliga.

Kan man använda Crearomes båda kokos varianter i matlagning?

Absolut, det är fantastiska ersättare till fett, olja, smör, margarin i matlagning och kokos innehåller ju mycket laurinsyra som är otroligt nyttigt och bra för oss samt klarar hög värme som gör att den kan användas vis t ex stekning av vad som helst! Vill du ha kokossmak på din mat eller maträtt använder Du kokos virgin ek natur 3035 och vill du inte ha kokossmak använder Du Kokos eko 3511. Smart är att alltid ha båda hemma i kylen! Vår kokos är av högsta kvalitet och blir utmärkt även till allt julgodis som snart bankar på dörren! Du kan hitta lite recept under receptfliken under Crearome!

Finns det något bra sätt att få oljeflaskor riktigt rena, och helt bli av med oljehinnan?

Nej det är svårt, det kräver starkt diskmedel eller allrent-medel, men är ändå svårt, tyvärr!

Hur många gånger sötare är ämnet från stevia i jämförelse med vanligt socker?

300 gånger sötare

Vad ska jag använda till min gravida mage?

Sheasmör är fantastiskt till huden, och ger den spänst och ökad elasticitet. Att varje dag smörja den växande magen med sheasmör är ett utmärkt sätt att förebygga påfrestningar.

Jag satte Neemoljani kylskåpet och nu har den fryst, blir den förstörd då eller om jag tinar den, håller den i rumstemperatur?

Det är bara de mättade fettsyrorna som har stelnat, sätt den i rumstemperatur igen bara. Den är inte förstörd! En del oljor förblir alltid flytande i kylen, men många stelnar helt eller delvis, vilket kan se ut som vitt ludd i oljan men det är alltså bara den fettsyran som har stelnat och inget fel. T.ex Sheasmörsolja kan se ut så även i rumstemperatur.

”Om det flyter runt ”saker” i avokadooljan är det då som med aprikoskärnoljan, att det är bitar från fruktköttet (i avokadons fall) som kan finnas kvar i oljan?

”Det man kan hitta i oljor och som jag har sett under mina 30 år i oljebranchen kan vara lite lite ”smuts”rester från frön, men det är alltid väldigt små, aldrig större klumpar! Allt annat är fettsyror som har stelnat. Och dom kan ibland ta sin tid för att smälta och bli flytande igen. Dvs värma i vattenbad och skaka om, värma igen!! Eller ta oljan ur flaskan i en rostfri bägare och värma i vattenbad. Rör i oljan."

Vad är äkta aromämnen, absoluer och resinoider?

Absoluer och resinoider består till 85-95% av samma ämnen som finns i eteriska oljor men genom att de tas fram med extraktionsmedel kan större, och "tyngre" molekyler följa med. Detta inkluderar vax och fetter från växter mm. Därför är de mindre flyktiga och även tjockare i sin konsistens än eteriska oljor. Ibland måste man spä dem för att få dem tunnare och hanterbara. De är då märkta med 50 % eller 75 %. Absoluer får man från färska växter och resinoider kommer från hartzer. Du kan läsa mer i vårt info.häfte med art.nr 7021.

Kan jag ha Crearomes jordgubbsarom eko i ett bodybutter (med bara bivax, fett och olja)?

Crearomes aromer är egentligen vattenlösliga men brukar dock fungera även i produkter med enbart fett (som din bodybutter) om bivax finns med i receptet.

Om man byter paraben till Phenoxyglycerine konservering är doseringen då densamma!

Ja det är samma dosering. 0.5 % till tvättaktiva ämnen som schampo, duschtvål, handtvål mm och upp till 1% i cremer och lotioner beroende på om egna örtextrakt används eller inte. Om inte lägre dosering. Alla recept måste alltid provas fram.

Är Crearomes glycerin/glycerol livsmedelsgodkänd?

Våra Glyceroler är livsmedelsgodkända. Vi har även ekologisk glycerol.

Är Crearomes majsolja och sojaolja GMO-fria?

Ja, de är ej genmanipulerade!

Vad är skillnaden på E-vitamin acetat och E-vitamin naturlig?

Båda är E-vitamin med naturligt ursprung. Generellt används E-vitamin naturlig som antioxidant i hud- och hårvårdsprodukter för att förlänga hållbarheten på olja och/eller fett i produkten. E-vitamin acetat används för att förhindra att fett och olja oxiderar i vår hud. Läs mer om E-vitamin under fliken Recept/Info och sedan Råvaruinfo. Även böckerna "Skapa din egen naturkosmet" och "Handgjord naturkosmetik" kan ge mer information.

Vad är Balsamemulgator?

Katjonisk fettsyraester som binder olja och vatten. Gör håret mjukt och lätt att kamma ut med balsameffekt, utan att håret känns tungt. Tillverkas av vegetabilisk stearinsyra. Fungerar bäst med tillsats av 0,5-1% citron- eller mjölksyra.
INCI-namn: Stearamidopropyl Dimethylamine

Jag undrar vad det är för skillnad på den gröna och den ofärgade avokadooljan från crearome (ej ekologisk). Varför skiljer priset?

Den gröna oljan är kallpressad och har sin klorofyllhalt kvar vilket ger den gröna färgen. Den är fin till huden men också en fantastisk salladsolja t ex.
Den "gula" art 3002 är guldgul till färgen. Den är behandlad (raffinerad) vilket gör den mer neutral och användbar i olika kosmetiska produkter där man ej önskar den gröna färgen eller viss "grön" doft.= 

Jag undrar hur man använder era naturliga parfymer, de koncentrerade White Lotus, Havsbris etc. Jag tänker främst på White lotus, kan man ha den direkt på huden som en helt vanlig parfym, eller blandar man ut den i en vegetabilisk olja?
Jag skulle vilja ha en naturlig parfym som sitter kvar under dagen. Är naturliga parfymer att rekommendera i så fall?

Om man vill använda t ex White lotus som parfym bör den blandas ut i 90%-ig sprit eller en vegetabilisk olja som t ex jojobaolja. Dosering 0,1-1% beroende på produkt samt tycke och smak. Hur länge en parfym sitter är väldigt olika. En sort som sitter länge på en person sitter inte alls lika länge på en annan. Våra naturliga parfymer innehåller inga "doftförlängare" vilket är bra.De naturliga parfymerna innehåller inga naturidentiska eller syntetiska komponenter.

Jag har bytt ut Laurethsulfat mot Laurylglutamate och följde ett av era gamla recept.Den flytande tvålen blir inte tjock utan är mer rinnande. Finns det något jag kan tillsätta så de blir tjockare och går att använda?

Laurylglutamate är tunnare i konsistensen än Lauretsulfat. Du kan tillsätta art nr 4302 Kosmetisk stärkelse, 3 g/100 ml tvål.
Mixa med lite vatten och tillsätt eller rör ut i glycerin och tillsätt.

Kan Vegetal alltid/oftast ersätta VE och MF emulgator? Finns det tillfällen då man inte bör använda Vegetal?

VE/MF och vegetal är rätt likvärdiga och kan användas till samma typ av produkter, så det är enbart en smaksak vad man gillar. Resultat med VE/MF kan upplevas fastare och ibland något fetare.

Vad kan jag ersätta E-vitamin med i en kräm eller olja?

Som ersättare till E-vitamin kan du använda art nr 4010 Rosmarinantioxidant Eko. Observera att det är mindre dosering med rosmarinantioxidant. Dosera 0,02-0,1% i mättade oljor och 0,2-0,4% i fleromättade oljor.

Kan man blanda glycerol (glycerin) i en olja för att få bättre glid?

Glycerol finns i alla veg. olja och utvinns av veg. oljor. Men det går inte att blanda glycerol tillbaks igen! Detta eftersomalla fettsyror till 99,5 redan sitter fast på glycerolmolekylerna och det finns väldigt lite fria fettsyror. Så vill man ha mer glid är det är fetare oljor som gäller. Främst de som innehåller mycket oljesyra (omega 9) som olivolja, macadami, sheasmörsolja, aprikos, mandel persika, sesam, tistel och solros omega 9 oljor. 5-10% kokosolja kan också tillsättas.

(Limonen ingår i de flesta eteriska oljor och måste deklareras i kosmetik om det finns med i den färdiga produkten i en viss mängd. Det räknas då i kosmetiklagstiftningen som ett allergent ämnen och deklareras för att de som inte tål dessa ämne ska ha möjlighet att undvika dom.

De eteriska oljor som innehåller mest limonen är oljor som pressas ut av citrusskal  som apelsinolja, mandarinolja, citronolja mfl.
Det betyder också att varje gång någon skaler en apelsin, pressar en citron  fås lite eterisk olja på händerna och då också limonen och oftast i större mängd än vad som finns i kosmetik. Tål man att skala citrusfrukt och använda apelsinskal, citronskal i mat så tål man det oftast också i kosmetik. Limonen finns också i mindre  mängd i många av våra aromatiska kryddor och det är den eteriska oljan som ger den mesta av smaken som finns i dessa kryddor och som vi smaksätter vår mat med och som vi sen äter!!)

Vad är rödalmsbarkspulver bra för?

Syftet med rödalmsrotpulver är att den innehållare geléliknande ämnen som vår tarm älskar. Mängden av de gelbildande ämnena växlar mellan olika skördar och ibland räcker det inte att hälla på kokande vatten. Det kan då behövas koka några minuter. Drycken ska ej silas, den dricks som den är. Vi gör alltid ett enkelt test vi inköp av rödalmsbarkpulver för att säkerställa att det bildas gele. Färgen kan variera något, men oftast är den rosa med ljusbruna inslag.

Jag vill köpa råvaror från er och sedan göra egna blandningar med hjälp av era recept. Behöver jag få produkterna godkända av Livsmedels-, Kemi- eler Läkemedelsverket för att sedan kunna sälja dom i mitt företag? Eller räcker det att ni som leverantör har dem EU godkända?

Det är den som producerar och därefter säljer produkterna som måste följa lagstiftningen gällande lokaler, hygien, etiketter, förpackningar, dokumentation, tester mm. Man kan aldrig använda ett annat företags ansvar eller tillstånd! Alla recept på vår hemsida är fritt att använda också till tillverkning men är tänkta som inspiration och vägledning. Men allt ansvaret ligger på den som tillverkar och säljer produkterna! 
Vad gäller livsmedel är det till lokala kommunala miljökontoret ens verksamhetslokal måste anmälas! Det är dem som gör kontroll! Är det ekoligisk mat så måste man kontrolleras av ett kontrollorgan, exempelvis KIWA! Mer information finns på Livsmedelsverkets hemsida.
Kosmetikansvarig myndighet är Läkemedelsverket. All info finns på deras hemsida! Det är MYCKET hårda krav som man måste följa. 
Andra mer kemiska produkter som tex myggmedel, eteriska oljor, regleras genom kemikalilagstiftning. Info finns på KEMIs hemsida. 
Ingen myndighet godkänner några produkter. Det är företagets ansvar att följa gällande lagstiftning. Myndigheterna GÖR KONTROLL!

Kan man använda den komsietiska varianten av Guarmjöl i mat och tvärtom?

Den kosmetiska kan man inte använda i mat men den med matkvalite kan man använda i kosmetik