Huden

Hudens uppbyggnad 

Huden är uppbyggd i tre lager: 

1) Översta lagret heter epidermis eller överhuden, och består ytterst av döda hudceller som hela tiden byts ut underifrån och då faller av. I den nedersta delen av överhudslagret pågår ständig tillväxt av nya hudceller. Under natten bygger epidermis upp en tunn, fet, skyddande hinna kallad syraskyddsmanteln. Den gör hudytan lite sur för att skydda mot yttre angrepp i form av bakterier och kemikalier. 

2) Under detta lager finns corium eller läderhuden, som ger näring och syre till tillväxtlagret i överhuden. Läderhuden består av collagen och elastin som ger huden elasticitet och spänst. I läderhuden har vi också blodkärl, nervceller, svettkörtlar och hårsäckar med tillhörande talgkörtlar. 

3) Underst har vi subcutis eller underhuden som är en inaktiv vävnad. Den består av bindväv och fettlagrande celler. 


De vanligaste hudtyperna (huduttryck) 

KÄNSLIG HY 
Känslig hy är egentligen inte en egen hudtyp utan mer ett uttryck för någon form av obalans i kroppen och huden. Vanligtvis visar den känsliga huden följande symtom: 
Lokal eller utbredd rodnad, lätt irritation, svårt att tåla sol, kyla, produkter, viss intolerans och känslighet mot djur och växter. Kan vara beröringskänslig, alkohol-känslig, känslig för vissa maträtter och kryddor, tål inte all typ av kosmetiska produkter, kan bli irriterad av tvättmedel, sköljmedel osv. 

Att tänka på: 
Gör gärna 24-timmarstestet med en produkt i taget. Använd gärna enkla råvaror som är lätta att utvärdera. Ha tålamod och vänta några dagar mellan testerna. 

Rekommenderade eteriska oljor: kamomill r&g, rölleka, lavendel, patchouli, neroli, olibanum, ros 

Rekommenderade vegetabiliska oljor: ringblomsolja, tistel, sheasmör, oliv, jojoba 

Övrigt: en hud skall inte vara känslig – är den det så indikerar det en inre obalans i hela människan. Man skall försöka ta reda på hur hela människan mår och var och när känsligheten startade. 

Hudvårdtips: 
Ofta kommer en känslighet i huden från vår inre miljö och då gärna från magen och tarmarna. Man kan då ta en kur på några månader med probiotika som är ett samlingsnamn för goda bakteriekulturer som vi behöver för att få en hälsosam inre bakterieflora i mage och tarm. 
Trots att vatten är livsnödvändigt för vår kropp så kan vatten vara lite irriterande på en känslig hud. 
Ett bra sätt att skydda och samtidigt lugna huden är att stryka på ett lagom generöst lager av tex. tistelolja på ansikts- och kroppshuden, sedan kliver Du in i duschen/badet eller dylikt. Tvätta mjukt av huden med en frottetvättlapp och en bra vegetabilisk tvål och ljummet vatten, avsluta med kallt vatten några sekunder. Badda huden halvtorr och känn efter om Du behöver smörja på ytterligare lite vegetabilisk olja. Soft as a baby! 
Tänk på att ta en fetare olja om Du är riktigt känslig (sheasmör) och irriterad och en lite lättare om Du har lindrigare problem. 


TORR HY 
Ofta har den torra huden små fina porer, en något tunnare hud, den bildar lätt nålfina torrhetslinjer och känns ofta stram och torr efter tvätt och dusch. 
Den torra huden släpper gärna ifrån sig fukt och upplevs partiellt eller över större områden som narig och ”fjällig”. 
Problemet med den torra huden är hitta rätt balans mellan fett och fukt. Att lära kunden att ju mer fukt man använder desto torrare blir huden. 
Den torra huden är stängd för intag och uttransport av ämnen, detta kan av-hjälpas genom regelbunden mild peeling (exfoliering). Den torra huden är ju en finare och tunnare hud och skall skyddas korrekt för att inte tappa fukt, fett och skydd. Att lägga en fukt och näringsmask är viktigt om man vill få ett bra resultat. 

Att tänka på: Inte för grov peeling på röda el. känsliga områden tex. cuperoser. Alla hudtyper kan bli torra i perioder, behandlas då som en torr hud 

Rekommenderade eteriska oljor: ylang ylang, geranium, olibanum, jasmin, ros, cederträ atlas, vetivert, muskatell salvia, bergamott, myrra, lindblom, ladanum, myrten 

Rekommenderade vegetabiliska oljor: sheasmör, oliv, raps, mandel, aprikos, persiko, ringblom, johannesört 

Övrigt: om man skall få ett bra resultat av peelingen utan att skada huden; applicera alltid en vegetabilisk olja under peelingen, arbeta med fuktade händer/fingra i långsamma cirklande rörelser över hals & ansikte. 

Hudvårdtips: 
Har man riktigt torr hud så kan det vara bra att se över sitt invärtes vätskeintag. 
Dricker Du tillräckligt med vatten och dricker Du på rätt sätt eller är det bara fukt-krämer utvärtes som gäller? 
Man kan säga att kroppen behöver cirka 2_ dl vatten per vaken timme och att man slutar dricka cirka 19.00, det finns roligare saker att göra på natten än att ha klippkort på toa. 
Vi ska alltså inte bälga i oss en halvliter H2O på någon liten kvart, det blir bara en ansträngande njursköljning av detta. Så drick lagom och drick rätt! 
En skön, rolig och vårdande peeling kan Du lätt göra själv; 
ta en rejäl nypa ekologiska kokosflingor, en nypa ekologiska linfrön och någon matsked sheasmörsolja samt en tesked vatten – mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt gärna en eller två droppar eterisk olja av tex. ylang ylang och geranium. 
Rengör ansiktet och på ren fuktig hud masserar Du Din egen peeling med djupa men mjuka rytmiska fingerrörelser från halsen och upp över ansiktet med trycket uppåt. Tvätta av med ljummet och sedan kallt vatten och en ansiktssvamp, badda huden med en sval hydrolat och avsluta med någon droppe ansiktsolja eller kräm. 

FET HY 
En riktigt fet hy är egentligen väldigt ovanlig. Vad vi ofta kallar ”fet hy” är en blandhy snarare än en riktigt fet hy. 
Den feta huden har rikligt med talgkörtlar som överproducerar talg i hela ansiktet, runt och bakom öronen och till och med ner på halsen och bröstbenet. 
Den feta huden kan uppstå genom eller pga sjukdomar, hormoniella sjukdomar och obalanser, kost, medicinering, rökning och via ärftlighet. 
Vad som är viktigt är att reglera och lugna ner talgkörtlarna, den feta huden kan ofta vara så ”produktmisshandlad” att den blivit känslig och röd. 

Att tänka på: Inga starka preparat på en ”misshandlad” hud. Ha tålamod! 

Rekommenderade eteriska oljor: palmarosa, neroli, enbär, cypress, rosmarin verb, vetivert, ylang ylang, lavendel, olibanum, petitgrain, muskatell salvia, bergamott, patchouli 

Rekommenderade vegetabiliska oljor: tistel, jojoba, sesam, nyponfrö, oliv, 

Övrigt: extra tillskott av omega 3, zink, kisel, b-vitamin och gärna probiotika. 
Den här huden måste rengöras med produkter som innehåller veg. fett. Fett löser fett! Undvik tvålar, rengöringsgelé m m, det torkar ut. 

Hudvårdtips: 
Kanske skall man titta över sitt dagliga intag av fetter, kolhydrater, proteiner osv har man högt intag av animaliska fetter och härdade vegetabiliska fetter (s k transfetter) så bidrar de till problemet i huden. Börja byta ut margarin mot olivolja eller varför inte det nya ekologiska kokosfettet som är ett mycket bra alternativ i matlagning. 
Vad som verkligen kan ge effekt och som borde användas regelbundet flera gånger i veckan när man har hudproblem är en ansiktsmask. 
Här kommer ett recept på en vårdande och rengörande mask för Dig med fet oren hy: 
ta några blad färsk persilja och _ tesked grön lera, lägg i en mortel och mortla ihop kraftfullt till en grön smet, blir den för torr så i med mer persilja. 
I en liten skål tar du 1-2 msk kesella, 1 tsk olivolja, två droppar eterisk olja av enbär - rör ihop och blanda ner persilje-lerröran till en jämn smet. 
Lägg på väl rengjord hud i cirka 20 minuter 2 ggr i veckan (gör ny mask varje gång) skölj av med ljummet och sedan kallt vatten, badda huden med en hydrolat och avsluta med någon droppe ansiktsolja eller fuktkräm. 

BLAND HY 
Här har vi då en kombination av fetare partier och partier som drar åt det mer torra hållet. Kanske efter den torra hudtypen den vanligast förekommande. 
Ofta förekommer det fetare partiet i den sk t-zonen, panna-näsa-haka, där man har lite större porer, vita och svarta pormaskar, enstaka finnar och plitor samt något grövre hud. Resten av huden kan alltså vara torrare, stramare och faktiskt lite finare i sin textur. Tyvärr ser både kunden, hudterapeuten och produktförsälj-aren bara ”orenheterna” och ger behandlingar och produkter därefter. 
För att få en balans i den blandade huden så utgår man alltid ifrån att först lösa den torra huden och det torra ytskiktet. Därefter kan man börja reglera och stimu-lera huden att bli mindre fet och bli mer ”ren” i porer osv. 

Att tänka på: behandlas ”traditionellt” gärna som fet/acnehud, & blir därefter! 

Rekommenderade eteriska oljor: geranium, enbär, lavendel, tea tree, palmarosa, cederträ atlas, petit-grain, bergamott, neroli, lindblom, cypress, rosmarin verb., tim ger, ylang ylang 

Rekommenderade vegetabiliska oljor: mandel, aprikos, persiko, sesam, jojoba, oliv, vetegrodd, johannesört 

Övrigt: den här huden kan se ”fet” ut men känns ofta ett halvt till helt nummer för liten. Huden stramar och spänner men man är blank i 
t-zonen. 

Hudvårdtips: 
Kanske skall man titta över sitt dagliga intag av fetter, kolhydrater, proteiner osv har man högt intag av animaliska fetter och härdade vegetabiliska fetter (s k transfetter) så bidrar de till problemet i huden. Börja byta ut margarin mot olivolja eller varför inte det nya ekologiska kokosfettet som är ett mycket bra alternativ i matlagning. 
Vad som verkligen kan ge effekt och som borde användas regelbundet flera gånger i veckan när man har hudproblem är en ansiktsmask. 
Här kommer ett recept på en vårdande och rengörande mask för Dig med fet oren hy, peela gärna huden innan: 
ta några blad färsk persilja och _ tesked grön lera, lägg i en mortel och mortla ihop kraftfullt till en grön smet, blir den för torr så i med mer persilja. 
I en liten skål tar du 1-2 msk kesella, 1 tsk olivolja, två droppar eterisk olja av enbär - rör ihop och blanda ner persilje-lerröran till en jämn smet. 
Lägg på väl rengjord hud i cirka 20 minuter 2 ggr i veckan (gör ny mask varje gång) skölj av med ljummet och sedan kallt vatten, badda huden med en hydrolat och avsluta med någon droppe ansiktsolja eller fuktkräm. 


ÅLDRAD OELASTISK HY 
Mogen åldrad hud är ingen egen hudtyp utan finns ofta i kombination med någon annan hudtyp. 
Allmänt är att hudens celler sakta men säkert förnyar sig långsammare och därför uppstår karaktärslinjer, att huden blir slappare och mindre elastisk då de kollagena och elastina bindvävstrådarna binder mindre fukt och bli mindre fasta. 
Ju äldre man blir desto långsammare går ämnesomsättningen i hela kroppen och det påverkar cirkulationen och kroppens syresättning vilket i sin tur påverkar huden. Huden kan uppfattas som livlös, energifattig, lite grå och trist mycket beroende på att den näring som transporteras runt med blodet kommer fram och arbetar långsammare. 

Att tänka på: har man ”slarvat” med huden tidigare tar det längre tid att få ett resultat. Många uttryck i den åldrade huden förvärvades i ungdomen. 

Rekommenderade eteriska oljor: geranium, jasmin, ros, lindblom, fänkål, salvia, muskatell salvia, olibanum, myrra, patchouli, vetivert, ladanum, kvanne, myrten, rosmarin verbenone, euc. radiata 

Rekommenderade vegetabiliska oljor: johannesört, macadamia, avocado, oliv, sheasmör, mandel, aprikos, 

Övrigt: den åldrade huden mår bra av en regelbunden fast och cirkulations-ökande massage tex. en minimassage varje kväll efter rengöring med en bra och närande ansiktsolja. Massera halsen och ansiktet. 

Hudvårdtips: 
Om vi utgår från att huden inte har några andra känsligheter eller problem mer än att den känns åldrad, livlös och trött så finns det bra knep som kan pigga upp och ge liv till huden. 
Börja med att göra rent huden ordentligt. 
Massage med ansikts- eller rakborste: 
Blanda sedan en tesked johannesörtsolja med en droppe rosmarin verbenone, applicera oljan över hals och ansikte som skall vara lite fuktig. 
Ta sedan en mjuk rakborste och löddra upp den ordentligt med olivtvål och borstmassera från halsen upp över ansiktet i lugna cirklande rörelser, se till att det löddrar lite på huden. 
Låt den här så kallade tvålmasken sitta någon minut och skölj av med ljummet och allra sist kallt vatten. Känn livet vakna i huden! 
Avokadomask: 
Mosa en mogen avokado med lite avocadoolja, droppa i en droppe eterisk olja av vardera salvia och fänkål, lägg på huden och låt sitta cirka 20 minuter. Torka av huden med lite mjukt papper, skölj med ljummet vatten och avsluta med kallt. 
Smörj in huden med några droppar ren avocadololja som avslutning. 

Att dricka en kopp rosmarinte varje dag är bra för cirkulationen och anses motverka och förebygga en negativ åldersprocess i våra celler. 

 

Vård av huden


Vad händer med fettämnen man smörjer på huden?

En stor del av dessa kunskaper baseras på traditioner och väl beprövad erfarenhet. Det forskas mycket omkring detta, och vi får säker höra nya rön i framtiden. Omvandlas fetterna under transporten genom huden? Vad händer med fetter i huden under solning? Vad händer med de fettlösliga vitaminerna och essentiella fettsyrorna i huden? I väntan på sådana svar, kan man titta på den forskning som redan finns om fetternas verkan på överhuden – och ta del av de hypoteser som läkare och vanligt folk kommit fram till utifrån praktiska erfarenheter.

Fettämnen är inte på något sätt främmande för kroppen. I motsats till andra ämnen som används på vår hud, penetrerar fettämnen huden. Det fett vi äter omvandlas inte inuti kroppen, som andra näringsämnen. De fetter vi exempelvis har i vår underhud, är kemiskt lika de fetter/oljor som vi har konsumerat. Har vi ätit grisfett – ja, då är det grisfett vi har runt vår buk!

Fettämnenas effekter ändrar sig givetvis efterhand som de tränger ner i huden. Effekten på hudens yttersta hornlager, är att de lägger sig som en tunn hinna och att de understödjer hudens egen skyddsfunktion (utan att inskränka på hudens egen andning). De skyddar mer eller mindre huden och vår kropp, och ökar motståndskraften mot yttre påverkan (kyla, väta, irritationer av kemikalier och rengöringsmedel med mera). De ersätter vårt eget hudfett, är vårdande och värmande samt verkar lugnande på irritationstillstånd som kan ge upphov till bland annat klåda. Med oljorna, tränger även andra fettlösliga ämnen ner i huden: vitaminer, steroler, karotin med mera. Dessa ämnen påverkar huden på olika sätt och understödjer oljornas effekter.

Huden mår bra av essentiella fettsyror
Om huden har låg fetthalt, och lider brist på näringsämnen som vitaminer och essentiella fettsyror (främst på grund av intag av sämre fettämnen genom kosten), blir den skör och torr. Skyddsbarriären fungerar då inte heller som den ska, vilket kan ge upphov till uttorkning. Man får lättare sår, som läks mindre bra.

Om huden är välnärd, varm och har bra cirkulation, absorberar den det mesta av fettämnena i underhuden, och samlar dem där som depåfett. Essentiella fettsyror omvandlas i läderhudens celler till prostaglandiner. Fettsyrorna används också i cellmembranen.
Tillför man den kalla, undernärda, dåligt läkande och trötta huden vegetabiliska fettämnen, ser det ut som att cellerna använder fettämnena som näring och bildar värme. Blodcirkulationen till och från huden blir bättre, slaggprodukter transporteras bort och hudfunktionen stabiliseras.

Huden får liv igen: bättre färg, den behåller värmen och eventuella småsår läks snabbare. Dessa effekter sker inte enbart i överhuden, utan också i läderhuden – vilket kanske har med prostaglandinerna att göra. Undersökningar har visat att det går lika bra att tillföra kroppen essentiella fettsyror genom huden, som att äta dem. Kroppens behov av fettsyran linolsyra, kan täckas genom att massera 15-20 ml solrosolja på underarmen varje dag!

Använd vegetabiliska fettämnen i hudvård och vid hudproblem
Man kan säga att vegetabiliska fettämnen kan användas på två sätt:

1. I förebyggande syfte för att hålla huden mjuk, smidig och frisk samt öka motståndskraften, så att huden själv lättare kan reparera de skador den utsätts för.

2. För att lindra och bota olika hudproblem som dåligt läkande hud, dålig cirkulation, hudirritationer och klåda samt mer allvarliga hudproblem som utslag, eksem och psoriasis.

Har man hudproblem är det alltid värt att försöka ta reda på om de kan ha uppstått på grund av dålig cirkulation och/eller brist på fettämnen, vitaminer och essentiella fettsyror.
En viss måttfullhet är dock viktig vid utvärtes användning av fettämnen. Man måste givetvis anpassa bruket efter vilken hud man har, vilket- hudparti de skall användas på samt själva hudproblemet. Det är också viktigt att välja rätt olja för rätt ändamål – och inte minst välja oljor som är behandlade så lite som möjligt.

Tänk på att fettämnen är känsliga ämnen, som lätt påverkas av de olika behandlingar de genomgår – alltifrån skörd av frön till pressning av oljan. Hård raffinering gör att oljan mister sin vitaminkaraktär, och att nya icke-välkomna ämnen kan bildas (till exempel så kallade transfettsyror). Även den bästa kallpressade tisteloljan kan bli förstörd, om den används eller förvaras på fel sätt.

 

Olika typer av hudproblem

CUPEROSER

Kallas även för TELEANGIEKTASI. Cuperoser är vidgade (diluterade) ibland brustna blodkärl som bildar ett fint rött/blått/lila nät på mindre till större områden i ansiktet. Cuperoser kan bero på en allmän svaghet i kapillärväggens muskulatur eller att blodet i de små fina kapillärerna har en tendens att bli tröga och ansamlande och därför belastar kärlväggen som sedan ”brister” och blir ytlig och synlig på huden. Att tänka på: Inte för varm eller kall behandling, rumstempererat till ljummet är bäst. Ingen peeling på utsatt område. Ingen kraftfull och cirkulations-ökande massage på själva området om huden verkar väldigt ”svag och skör”. Rekommenderade eteriska oljor: cypress, kamomill g, rölleka, ros otto & absolu, cederträ, neroli, muskatell salvia Rekommenderade vegetabiliska oljor: vetegrodd, macadamia, avocado, oliv, raps, sheasmör Övrigt: man måste skydda den här huden mer noga. Använd gärna en vegetabiliskt baserad foundation varje dag – ger bättre skydd än fuktkräm. Hudvårdtips: Den här huden behöver skyddas både mot sol och vatten, värme och kyla, blåst och torka. Det är bara att konstatera att om man vill förhindra, förbättra eller undvika ytliga blodkärl så gäller det att vara ordentlig, nitisk och att ha stort tålamod. Använd följande ansiktsolja med några droppar varje kväll och gärna morgon på lätt fuktad hud. Massera in oljan försiktigt. Ansiktsolja 30 ml: ta 20 ml vetegroddsolja 10 ml sheasmör droppa i 5 droppar eterisk olja av cypress, 3 droppar av kamomill german och 2 droppar ros (valfri) Låt oljan sjunka in ordentligt på morgonen och applicera en bra vegetabilisk foundation ovanpå. Foundation och rouge ger ett mycket bra skydd. Ansiktsmask: Ta en eller två matskedar vetekli, en tesked vetegroddsolja och gärna en matsked eller mer av rosenhydrolat (vanligt vatten funkar också med det skall vara rumstempererat). Blanda ihop till en tjock smet, ta mer av det som fattas, droppa i en droppe cypress och en droppe kamomill. Lägg på masken tjockt på huden som är a ren och insmord med lite vetegroddsolja, låt sitta cirka 20-30 minuter. Skölj av med rumstempererat vatten och massera in någon droppe olja.

EKSEM

Eksem med alla sina olika varianter är en av de vanligaste hudsjukdomarna. Eksemet är en form av allergisk torr eller fuktig/blöt reaktion i huden vars uttryck är rodnad, klåda, krustationer, fjällning, hårda torra områden, blåsor m m. Eksem kan efter den huvudsakliga utlösande faktorn delas in i exogent (utvärtes) och endogent (invärtes) betingade eksem. Exogena eksem är tex; kontakteksem, allergiska eksem, atopiskt eksem, cirkulationseksem (ålderseksem) Endogen eksem är tex: astmaeksem, medicinsk betingat eksem, födoämnesallergi som ger eksem osv Gemensamt för eksemen är den komplementärmedicinska aspekten av att huden är den tredje lungan och njuren och här har vi en underfunktion i båda. Att tänka på: ingen peeling. Vid blött eksem finns ofta bakterier. Rekommenderade eteriska oljor: kamomill r&g, rölleka, lavendel, myrra, olibanum, neroli, geranium, enbär, Rekommenderade vegetabiliska oljor: vetegrodd, tistel, raps, oliv, shea, kokos, gurkört, ringblomsolja Övrigt: observera att det ofta finns svamp i eksem och detta skall behandlas allra först. Finns svampen kvar i huden så blossar eksemet upp igen. Hudvårdtips: Till att börja med så skulle den här huden aldrig tvättas med vattenlösliga tvålar och rengöringsprodukter - det torkar ut eksemet, förvärrar och stör pH-funktionen och kan ge en kliande känsla i huden. Eftersom eksem är en inflammation så kan man ta tillskott av zink, magnesium, kalcium, kisel, b-vitaminer som är hudmineraler och hudvitaminer. Även tillskott av omega 3 har visat sig värdefullt vid eksem. För att kunna läka ut ett eksem så behöver man bygga upp, stärka och nära huden både in och utvärtes. Havre kan användas både in- och utvärtes vid inflammationer. Utvärtes utvecklar den ett läkande och lugnande slemämne som lindrar vid eksem. Lägg ekologiska havregryn i en tunn bomullsstrumpa, gärna ren, och knyt ihop. Lägg strumpan i en skål och häll på riktigt varmt vatten så det täcker strumpan. Låt stå tills vattnet svalnar något, fukta huden (gäller både ansikte och kropp) och applicera lite raps- eller olivolja. ”Tvätta” med strumpan över huden i mjuka rörelser så att ett rikt och lite mjölkigt slem utvecklas. Skölj av med ljummet vatten och smörj in den fuktiga huden med raps- eller olivolja.

ACNE VULGARIS

Akne kan drabba huden både i tonåren och i vuxen ålder. Akne är i de flesta fall relaterad och utlöst genom och av hormoniella obalanser. Då skall man förstå och inkludera i sin förståelse att hormoner är ett av kroppens mest stresskänsliga ämnen och kan påverkas mycket dramatisk och snabbt av: känslomässig stress, stress introducerad genom mat och dryck, stress från intag av mediciner och psykofarmaka, stress genom levnadsstil eller situation, stress genom extrem fysisk aktivitet, och en övergripande alltomfattande kronisk orolig stress som finns med 24-timmar om dygnet. Vi måste se till att hudens yttersta skikt mår bra så att bakterierna inte får fäste och sprider sig till omkringliggande störda skadade hud. Ofta uppstår en candidasvamp i acnen mycket pga av de preparat som torkat ut huden och givit access till att svampen fått fäste – huden är röd, flammande, lite svullen och torr fast man har infekterade bölder och pormaskar. Att tänka på: Ingen peeling, byt svampar/handdukar varje dag, milda produkter Rekommenderade eteriska oljor: palmarosa, neroli, petitgrain, enbär, geranium, myrra, bergamott, cederträ atlas, lagerblad, euc.radiata, timjan ger, tea tree, ylang ylang Rekommenderade vegetabiliska oljor: tistel, nyponfrö, jojoba, oliv, sesam, gurkört, ringblomsolja Övrigt: öka intag av zink, kisel, b-vitamin, magnesium och kalk (organiskt), probiotika och omega 3 fetter. Gör rent huden med fettbaserade produkter morgon och kväll. Hudvårdtips: Oavsett om man har en ungdomsacne, vuxenacne, mallorcaacne, yrkesacne osv så är det ändå ungeför samma behandling av huden. Initialt så kan man nästan alltid förmoda att huden är lite lätt uttorkad och irriterad på hudytan och detta måste åtgärdas innan man gör något annat. Använd inte starka vattenlösliga produkter, produkter med uttorkande alkohol och krämer med för aktiverande ämnen. Huden är ofta lite känslig och skall behandlas mjukt och varsamt. Rengör gärna huden både morgon och kväll med en enkel och mild rengörings-olja. En blandning av oliv- och tistelolja är utmärkt. Använd gärna ett enkelt och milt ansiktsvatten som återfuktande och skyddande produkt – här är hydrolaten hamameliss både sammandragande och lugnande. Efter rengöring så masseras en vegetabilisk olja in med några droppar och här är jojobaolja en både lätt och behaglig olja samtidigt som den minskar talgproduk-tionen. Man kan alltid droppa i några droppar eterisk olja i jojobaoljan och rengöringsoljan. En enkel, effektiv och prisvänlig hudvård.

DATAHY / SOLSKADAD HY / STRÅLSKADAD HY

Överdriven solning ger solskador som solsveda, svullnad, rodnad, blåsor, smärta, i extrema fall kan det leda till celldöd eller cellförändringar. Solljusets skadliga effekt på huden kommer från de osynliga UV-A, B och C-strålar. UV-A-strålarna tränger ända ner i läderhuden och orsakar soleksem och att huden åldras i förtid, UV-B-strålarna ger en solbränna men kan framkalla bestående hudskador och öka risken för hudcancer, UV-C-strålarna är de som huvudsakligen leder till hudcancer. Vid datahy och strålskadad hud som t.ex. elallergi, så utsätts huden för en regelbunden konstant eller periodisk strålning från dataskärmar, tv-skärmar, elektriska apparater i närmiljön, allmänt förekommande elektricitet från el-kablar osv. Huden befinner sig då i en konstant irriterad och aktiv fas där den försöker upparbeta ett skydd mot strålningen. Detta leder till att det så småningom utveck-las en inflammation i huden och huden börjar ”brinna” så fort man slår på sin dator eller befinner sig i miljöer med mycket strålning/elektricitet. En riktigt bra produkt mot strålningsskador är framtagen för detta syfte och bör inte sammanblandas i dagkrämer eller foundations, det skapar oftast mer problem då dessa nästan alltid är kemiska skydd och inte fysiska. Att tänka på: Inget fett på akut sol- eller strålskada. Ingen manuell behandling på hud som är skadad med yttringar som rodnad, värme, svullnad och smärta. Rekommenderade eteriska oljor: lavendel, kamomill r&g, rölleka, olibanum, myrra, patchouli, pepparmint, palmarosa, ros, lindblom, Rekommenderade vegetabiliska oljor: oliv, kokos, sheasmör, raps, sesam, vetegrodd, ringblomsolja Övrigt: hydrolater som lavendel, kamomill, pepparmint är bra att ha som ansikts- och kroppsvatten innan. Man kan skydda hud som är väldigt känslig med en vegetabilisk solprodukt med zink och titandioxid och bra stabila fetter i. Hudvårdtips: Ät kalcium. Även om det kan låta tokigt så kan en hud som lätt reagerar på bestrålning, elektricitet och solljus faktiskt vara en kalciumbrist. Åtminstone så verkar det som om ett ökat organsikt kalktillskott kan öka hudens egna skyddande förmåga. Öka även intaget av antioxidanter för att skydda Dina hudceller. Utvärtes är morotsolja med en rosmarinantioxidant ett bra skydd. Har man en hud som inte tål inomhusmiljöer med mycket elektricitet så kan det vara bra att ha en vegetabilisk solkräm som man smörjer in sig med regelbundet under arbetsdagen i några veckor. Fukta gärna med en hydrolat innan Du smörjer in Dig med solkrämen så blir det inte så kladdigt.



Denna text är skyddad av copyright©. Alla former av kopering är förbjuden.