Hem » Crearome » Fett & vax » Ullfett

Ullfett

Storlek:
435,00 SEK
102,00 SEK
1525,00 SEK
74,00 SEK
280,00 SEK

Beskrivning

Vattenfritt och pesticidfritt ullfett max 1ppm. Smältpunkt 35-40°C. Utvinns ur fårull, är mycket fett och klibbigt. Kan ej användas som det är. Bra fett att skydda och mjukgöra utsatta hudpartier samt att hindra uppkomst av hudsprickor. Bra till blöjbarn.

Utvinns som namnet anger ur ull från får. Eftersom fåren badas i insektsdödande medel ett par gånger om året för att avlägsna olika smådjur, händer det ofta att flera av dessa s k pesticider (DDT, Lindan, Endrin, Dieldrin m fl) följer med i ullfettet. Pesticider resorberas lätt av huden, och då de är fettlösliga ämnen, anlagras de i människans fettvävnad. Nästan allt ullfett som säljs är pesticidreducerat till acceptabla nivåer; ca 2-3 ppm (1 ppm = en miljondel). Ullfett smälter vid 38-42°C och kan då uppta nära två gånger sin egen vikt vatten (!), detta gör ullfett till ett utmärkt emulgeringsmedel. Man har länge känt till att ullfettet är ett huduppmjukande medel.

Dess förmåga att bibehålla en riktig fuktbalans i huden samt dess kraftigt emulgerande verkningar, gör den ännu mer användbar. Ullfett har sin största användning i fetare cremer som avser att skydda hudpartier som ofta blir utsatta för nötning (t ex knän, armbågar, fötter och händer). Den är även mycket användbar i läppstift och läppcerat, som s k ”conditioner” i hårkurer och shampo o s v. Vid rumstemperatur är ullfettet en relativt hård och seg massa med mörkgul färg och karakteristisk doft av ull.

Ullfett får ej förväxlas med lanolin. Lanolin är ullfett som fått uppta ganska ansenliga mängder vatten. Detta innebär då att lanolin ej kan emulgera lika kraftigt som rent ullfett. Misstänker man att det ullfett man köpt kanske innehåller vatten, kan man lätt kontrollera detta genom att smälta lite av fettet på vattenbad. Innehåller ullfettet vatten, delar det sig i två lager, varav de undre är vatten och det övre består av rent ullfett.

Vetenskapligt namn: Adeps lanae
Ursprungsland: Australien/Belgien. Fårullen tas från Australien och sen ”raffineras” ullfettet i Belgien.

Läs mer

Dokument

Dokument (1)

Omdöme

Lämna ett omdöme

pD3e
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (0)

Fakta om produkten

Varumärke: Crearome
Artikelnamn: Ullfett pesticidfri 1 kg
Artnr: 3507-5
Artikelnamn: Ullfett pesticidfri 100 g
Artnr: 3507-1
Artikelnamn: Ullfett pesticidfri 5 kg
Artnr: 3507-2
Artikelnamn: Ullfett pesticidfri 50 g
Artnr: 3507-6
Artikelnamn: Ullfett pesticidfri 500 g
Artnr: 3507-4

Kunder som köpt denna produkt har även tittat på

 • Crearome
  Vegetabiliskt. Den vanligaste konsistensgivaren som med små mängder ger fasth...
  från 40,00 SEK
 • Crearome
  Karnaubavax ekologiskt Karnaubavax utvinns ur en viss sorts palmblad, vaxpal...
  från 84,00 SEK
 • Crearome
  Vaxaktigt och mycket fett. Hög smältpunkt - 63°C. Används till ljusframställn...
  från 84,00 SEK
 • Crearome
  Mycket fet vegetabilisk fettsyra. Smältpunkt 70°C. Används i fot- och handcrè...
  från 53,00 SEK