Långpeppar hel - Långpeppar är en tropisk buske inom familjen pepparväxter (piperaceae) och är en nära släkting till svartpeppar. Kryddan har varit ovanlig i europeisk matlagning men håller på att hitta användare här också. I Indien används den främst till pickles och curryrätter.
Den är god i grytor, långkok, ratatouille, tomatsås, ättikslag för inläggningar, potatisrätter, men också till söta rätter som äppelmos, äpplekakor, choklad kladdkakor och varm choklad.
Den användas också hel i t ex kokning/inläggningar och krossas (finmales i en kryddmixer eller mortel) till desserter och ugnsrätter.
Långpeppar är en släkting till svartpeppar och har liknande egenskaper. Den är något sötare och används traditionellt för att få ut toxiner ur kroppen. Den har en stimulerande och värmande effekt på kroppen. Den är en av huvud-ingredienserna i trikatu - det mest använda preparatet inom ayurveda för att stimulera matsmältningen och förbränna (ama) toxiner/gifter.
Innehåller: syvatin, sesamin, diaeusdesmin.
Används i många preparat för att förstärka effekten och öka förbränningen för att underlätta för kroppen att ta upp de viktiga ämnena. Kan gärna tas tillsammans med andra örter om man har lite svårt med matsmältningen eller har mycket toxiner (ama). Bra för mjälten, stimulerar matsmältning och är bra vid förkylnig och feber (tillsammans med ghee). En stark rejuvenator för lungorna och har använts för att förebygga astma.
Dosering:
För lungorna: koka upp ½ tsk långpeppar i 2 dl mjölk, sila och låt svalna. Drick på morgonen första dagen. Gör det samma med med 1 tsk andra dagen, 1,5 tsk 3 dagen, 2 tsk tredje dagen etc men sluta öka mängden om det blir för starkt och ligg kvar på den nivån (t ex 2 tsk om det är vad man känner att man max klarar av) fram till 7:e dagen. Gå sedan tillbaka - sänk en halv tsk om dagen ner till en ½ tsk 14:e dagen.
Detta är extra bra i början på våren då Kapha naturligt höjs.
Vid förkylning kan man kan gärna blanda den med lika delar tulsi (helig basilika) och ingefära (sammanlagt 1 tsk) samt honung 2-3 tsk, 2-4 gånger dagligen.
Vid feber tillsammans med gudushi och ghee eller kokt avsvalnat vatten.
Fungerar bra ihop med aswaganda, shatavari, bramhi, goshura, amla, bala mm. Det räcker med en lite dos i dessa fall - ¼ tsk.
Ayurveda info
Rasa = stark
virja = värmande
vipak = stark
Vetenskapligt namn: Piper longum L
Ursprungsland: Indien
Växtdel: Frökapsel