HUDVÅRDSPRODUKTER baserade på olja eller fett

Produkter som innehåller olika oljor och/eller fetter, men helt saknar vatten eller vattenlösliga ingredienser är oljebaserade. Det är viktigt att veta eftersom dessa produkter inte behöver konserveras. Man kan dock behöva förlänga oljornas livslängd med hjälp av E-vitamin och/eller rosmarinantioxidant så att oxideringen av oljorna skjuts längre in i framtiden. Mikroorganismer som mögel och bakterier behöver vatten för att växa och är alltså per automatik uteslutna ur oljebaserade produkter som massageolja, sheasmörskrämer, bodybutter utan vatten, massagebars, fasta schampobars, badpraliner, salvor, cerat osv.
Du bestämmer!

Beroende på vilka oljor och fetter du väljer kan du påverka effekten av dina produkter. 

Skyddande produkter eller dryga massageoljor med bra glid:
Vill du ha en skyddande produkt som ska stanna kvar på huden och inte absorberas in i huden med en gång, så väljer du oljor, fetter och vax som är feta och inte går in lätt i huden. Bivax, japan vax, andra vaxer, kakaosmör, sheasmör, ricinolja ihop med t ex jojobaolja eller kokosolja, palmolja, olivolja, broccoliolja m fl.

 

Närande, aktiva produkter som tränger in fort och längre in i huden:
Vill du ha en produkt som tränger snabbt in i huden som t ex en ansiktsolja väljer du torra oljor som snabbt tränger in i huden och därmed gör ett jobb längre in. Exempel på torra oljor är nyponfröolja, nattljusolja, hampfröolja, hallonfröolja, tefröolja, kaktusfikonfröolja och till de halvtorra räknas bland annat sesamolja, tistelolja, solrosolja, aprikoskärnolja, mandelolja m fl. En tumregel som är bra att ha med sig är att ju torrare oljorna är desto snabbare oxiderar de oftast. Extremt känslig är linoljan som nästan oxiderar så fort de blivit till och därför säljer vi inte den men den lämpar sig utmärkt till fönsterkitt just på grund av dess snabba oxidationsprocess.

 

Att blanda oljeprodukter:
Oljor som flyter i rumstemeperatur kan enkelt blandas ihop, men vill du blanda dem med vax, smör, fasta oljor eller aktiva ämnen som löser sig i olja, så smälter du dessa i vattenbad tills de flyter och rör ordentligt samman allt före upphällning.

 

Enkla!
Produkter utan vatten har många fördelar då de har en bättre hållbarhet och oftast är lätta att tillverka. Vill man undvika konserveringsmedel underlättar det också att basera produkterna på enbart oljor, fett och vax av olika slag. På grund av ökad efterfrågan tas fler råvaror fram och Crearome kan numera erbjuda flera olika sorters vegan vax t ex.