Finn

Här kan du läsa om vegetabiliska oljor - och fördjupa dig i fettsyresammansättningar, processer, oxidationshastigheter med mera! Vår egen guru inom ämnet (Finn Lendelund) som även skrivit boken Guldet från växterna, delar här med sig av sin gedigna kunskap.Han är ytterst svag för just vegetabiliska oljor som alltid fascinerat honom.

 

Våra vegetabiliska oljor och vårt utbud

Vi är stolta att kunna erbjuda dig det största utbudet av vegetabiliska oljor, fetter och vaxer i Skandinavien! Vi har oljor i olika kvaliteter, prislägen och till olika användningsområden: alltifrån den enklaste massageolja till potenta, fleromättade GLA-oljor för invärtes och utvärtes bruk. Vi har även smakfulla oljor till matlagning. Då vi har många leveranser om året av dessa färsktillverkade oljor, kan vi alltid hålla hög kvalitet.

För att ytterligare höja ribban på kvaliteten, har vi ett 200 kvm stort, mörkt kylrum där alla våra vegetabiliska oljor och fetter o s v lagras vid 10°C, alltifrån 30 ml-flaskor till 25 liters-dunkar*. Allt för att du som kund skall få så fräscha oljor som möjligt! 
Alla våra oljor förpackas i UV-skyddande eller mörka PET-flaskor, förutom små kvantiteter som 10ml och 30ml som vi säljer i bruna glasflaskor. 

*Obs jojoba-, ricin- och olivolja förvaras inte i kylrum då de har lång hållbarhet . Vid ca 10°C stelnar dessa oljor vilket är helt naturligt och inte försämrar oljan. De blir flytande igen efter några dagar i rumspemteratur.

Guldet från växterna

Naturliga fettämnen - växtbaserade eller animaliska - har hjälpt människan och varit våra följeslagare genom historien. Vi har använt dem som viktiga
näringsmedel, läkemedel samt hud- och friskvårdsmedel.
Alla världsdelar och kulturer har använt sig av sina fettämnen: sesamolja i Indien, sheasmörs- och palmolja i Mellanafrika, oliv- och mandelolja i Medelhavsländerna
samt jojobaolja i Nordamerika. Vi skandinaver har haft som tradition att använda djurfett från renar och grisar.
Genom tusentals år har våra kroppar anpassat sig till dessa fettämnen. Det faktum att dessa ämnen också finns i våra kroppar som viktiga material, borde också göra det ännu mer självklart att använda naturliga oljor på huden. Vem skulle komma på att använda syntetiska, ”döda” oljor som vaselin och paraffin i våra näringsmedel? Tyvärr finns denna självklarhet inte när det gäller huden. Huden verkar behandlas som om man glömmer att den är en viktig och levande del av vår kropp.

 

Så här framställs vegetabiliska oljor

Det förekommer olika begrepp om vegetabiliska oljor och fetter som ofta blandas ihop, i de flesta fall angående hur oljan/fettet blivit framställd. För det första måste man sära de processer som råvaran (fröna eller nötterna) går igenom innan oljan/fettet till slut hamnar i flaska eller burk.
Denna process kan delas in i följande tre faser:

1. Rensning och utvinning

Råvaran rensas först från smuts genom tvättning och skakning. Vissa fröskal och kärnor tas bort, därefter finmals fröna/nötterna.
Oljan utvinns sedan genom:
• Kallpressning (temp. 30-70°C - det utvecklas alltid värme vid pressningen)
• Pressning (temp. 80-100°C - frömassan värms upp före pressning, mera olja kan då pressas ut).
• Extraktion (kallframställning) där man använder lösnings-medel som avlägsnas efteråt. Fröna pressas först, sedan extraheras dem för att få ut all olja.

2. Rening

Detta steg kallas ofta för raffinering. Det täcker många olika delmoment, som inte används på alla oljor. All olja filtreras först i flera steg. För de kallpressade oljorna är detta det sista som sker. De flesta oljor som används i mat- och kosmetikaindustrin går dock igenom ännu fler reningsprocesser:
• Avlecitering - lecitin, proteiner och metaller tas bort genom att man tillsätter fosfor- och citronsyra i den varma oljan. Ger en renare olja med bättre        hållbarhet.
• Tvättning - fria fettsyror tas bort genom tvättning med lut. Dessa oxiderar lätt.
• Avfärgning - färgämnen, oxidationsrester och tungmetaller tas bort genom tillsats av uppsugande material såsom lera. Oljan filtreras efteråt. Ger en neutral,   ljus olja.
• Ångdestillering (deodorisering) - fria fettsyror, smak- och luktämnen samt extraktionsmedel tas bort genom ångkokning vid lågt tryck i syrefri miljö. Ger en   färglös och neutralt smakande olja.

3. Anpassning av oljan/fettet för olika ändamål                     

• Härdning - används för att ge oljan/fettet rätt konsistens och ökad hållbarhet. Fleromättade fettsyror omvandlas till mättade (transfettsyror bildas).
• Fraktionering - här ändras fettsyresammansättningen i oljan/fettet om man vill ha annan konsistens på det (t ex från fast sheasmör till sheasmörsolja). Detta görs oftast med hjälp av kylning. Olika fettsyror stelnar vid olika temperaturer, och kan då lätt tas bort.
• Vinterisering - En process för att få bort vaxliknande substanser som gör att oljan blir grumlig. Oljan kyls till ca 1°C, dessa ämnen kristalliseras då och kan bli borttagna.

 

Info om härdning

Denna process görs främst på oljor som används av och inom livsmedelsindustrin. Men man härdar även oljor i den kosmetiska industrin, som t ex jojobavax som görs av jojobaolja och sojavax av soljaolja. Om man vill imitera shea- och kakaosmör, använder man ibland härdade fetter. Härdning kan också göras för att skapa lite mer trögflytande och hållbara oljor.

Man härdar alltså oljan för att få rätt konsistens och öka dess hållbarhet. Den enkelomättade fettsyran oljesyra och de fleromättade fettsyrorna linol- (omega 6) och linolensyra (omega 3) omvandlas till mättade och i vissa fall bildas transfettsyror.
I de härdade fetter som vi säljer som avocadosmör och sojavax har det inte bildats transfettsyror. Dessa smör och vax är till för torrisar, då dem i likhet med sheasmöret verkligen ger huden en massa fett och skydd!

 

Statement palmolja

Palmolja/palmkärnolja är idag en av de viktigaste och mest använda oljorna/fetterna som produceras. Palmolja är en viktig ingrediens i kosmetik eftersom
den ofta ingår som bearbetad råvara i exempelvis flitigt använda råvaror som glycerin, fettsyra som stearin, tensider, emulgeringsmedel och så vidare. Även om palmolja används i mycket större utsträckning inom livsmedelsbranschen och till biodiesel än till kosmetik, är den också problematiskt inom eko/naturkosmetikbranschen.

Minskad mark och mindre områden för både orangutanger och människor blir en följd av palmplantageägarnas regnskogsröjningar för odling och utvinning av palm. Detta är inte föreningsbart med den ekologiska naturkosmetikens filosofi. En lösning på dilemmat är att använda antingen palmoljesubstitut, palmolja från RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil) - eller palmolja från ekologisk odling.
För att kunna ersätta palmoljan investerar vissa företag i forskning och utvecklingsarbete. De emulgeringsmedel där palmolja är ersatt av en annan olja får tyvärr inte samma egenskaper.
Ytterligare utvecklingsarbete krävs. Därför kommer eko/naturkosmetik att fortsätta innehålla palmolja ett tag till framöver. Möjligheten att få palmolja från hållbara källor har anammats av den seriösa naturkosmetikindustrin.
RSPO har utvecklat riktlinjer för hållbar produktion av palmolja och ca 6 % av palmarealen är RSPO-certifierat. Men RSPO-certifierad palmolja separeras endast med stora kostnader från icke-certifierad palmolja. Green-Palm erbjuder en plattform för hållbar palmoljeodling och möjligheten att handla med RSPO-certifikat. För en viss mängd palmolja är RSPO certifikaten inköpta, men den palmoljan levereras inte från RSPO certifierade palmplantager. Det säkerställer endast att samma mängd genereras från annat håll i hållbar form. Den som investerar i den hållbar palmoljeproduktionen får en Green-Palm-Label på sina produkter. Detta kan jämföras med att köpa grön el i Sverige.
För naturkosmetiktillverkare är riktlinjer för ekologisk odling av palm mer intressant, eftersom det kan ge dem en garanti för att deras produkter faktiskt innehåller palmolja från certifierad ekologisk odling. Tillverkare vars mål är att använda så mycket råvaror som möjligt från ekologiskt jordbruk använder palmolja från ekologisk odling även när den används vid tensid-, emulgeringsmedels- och glycerolframställning. Det resulterar i högre priser eftersom den relativt låga efterfrågan på naturkosmetik gör att endast små mängder kan produceras.
Ett produktionssystem som är utformat för stora mängder, utnyttjas inte fullt ut och genererar därmed en dyrare produkt. Förhoppningen är att konsumentens efterfrågan ska öka så att priserna kan sänkas och mer ekologisk palm odlas, för att
ersätta den vanliga palmodlingen som är förenad med skövling av regnskog!
Naturkosmetikkompaniets säljer enbart ekologiskt odlad palmolja och vi arbetar kontinuerligt med att byta ut råvaror som kommer från vanlig palm till RSPO certifierat palm eller ännu bättre ekologskt odlad palm. Vi kommer att redovisa de Crearome-råvaror som fortfarande innehåller vanlig palm med en symbol på vår hemsida. Vi stödjer med våra inköp en naturlig/ekologisk hållbar odling och framställning av palmrelaterade råvaror från ekologisk palm som tensider, tvålar,
glycerin, stearinsyra, emulgeringsmedel mm.

  Varor som ingår artikeln.

 • Crearome
  En hudregenererande, halvfet olja som är bra i produkter för skadad, mogen oc...

  från 121,00 SEK
 • Crearome
  Bra för halvtorr, mogen och känslig hud. Kan användas i de flesta produkter. ...

  från 103,00 SEK
 • Crearome
  Bra för halvtorr, mogen, åldrande och känslig hud. Kan användas i de flesta p...

  från 153,00 SEK
 • Crearome
  Bra för halvtorr, mogen och känslig hud. Kan användas i de flesta produkter. ...

  från 109,00 SEK
 • Crearome
  Vegetabilisk arganolja används traditionellt i Marocko som solskyddsmedel sam...

  från 189,00 SEK
 • Crearome
  Fet, mild och näringsrik olja rik på lecitin, E-vitamin, D-vitamin och växtst...

  från 83,00 SEK
 • Crearome
  Avokadoolja är en mild, vitaminrik och fet olja som mjukgör och skyddar huden...

  från 127,00 SEK
 • Crearome
  Avokadoolja grön kallpressad är en fet och mild olja som är grön i färgen av ...

  från 79,00 SEK
 • Crearome
  Avokadoolja grön kallpressad eko Utvinns ur fruktköttet genom kallpressning. ...

  från 124,00 SEK
 • Crearome
  En fet olja. Klassisk medelhavsolja för matlagning. Även bra i hud- och hårvå...

  från 199,00 SEK
 • Crearome
  En fet olja. Klassisk medelhavsolja för matlagning. Även bra i hud- och hårvå...

  från 219,00 SEK
 • Crearome
  Utvinns ur fruktköttet. En mycket fet olja som kan användas i alla produkter....

  från 99,00 SEK
 • Crearome
  Nyttig ekologisk odlad palmolja med karotin, tocopherol och tocotrienol (na...

  från 72,00 SEK
 • Crearome
  Kallas även passionsblomolja, men det är missvisande eftersom den utvinns u...

  från 55,00 SEK
 • Crearome
  Olja med högt innehåll av omega 3 (60-65% mer än i linolja med bättre hållbar...

  från 104,00 SEK
 • Crearome
  En halvfet olja. Utvinns ur det inre "fröet" i persikokärnan. Påminner om apr...

  från 99,00 SEK
 • Crearome
  En mörkgrön, halvfet olja. Används också som kosttillskott. God till salladsd...

  från 121,00 SEK
 • Crearome
  En halvtorr olja utan färg och doft. En svensk motsvarighet till olivoljan i ...

  från 82,00 SEK
 • Crearome
  En halvtorr olja. En svensk motsvarighet till olivoljan i användningsområden ...

  från 85,00 SEK
 • Crearome
  En fet, mycket stabil och hållbar olja med mycket speciell konsistens. Perfek...

  från 52,00 SEK
 • Crearome
  En fet, mycket stabil o hållbar olja med mycket speciell konsistens. Perfekt ...

  från 57,00 SEK
 • Crearome
  En halvtorr olja utvunnen ur risgrodd/kli. En traditionell japansk olja som a...

  från 84,00 SEK
 • Crearome
  Inchi oljan kallpressas ur inkanöten (som den också kallas). Inkaträdet växer...

  från 70,00 SEK
 • Crearome
  En doftfri ekologisk sesamolja. Är bra i hudvård- speciellt som sololja och t...

  från 45,00 SEK
 • Crearome
  Sesamoljan eller Sesamfröoljan är en halvfet härlig olja. Det är en klassisk ...

  från 59,00 SEK
 • Crearome
  En doftfri och halvfet sesamolja. Är bra i hudvård- speciellt som sololja och...

  från 59,00 SEK
 • Crearome
  En fet olja. I stort sett samma produkt som sheasmör art.nr 3508, men de mätt...

  från 74,00 SEK
 • Crearome
  En halvtorr olja, rik på steroler och lecitin. Passar i närande oljor/cremer ...

  från 63,00 SEK
 • Crearome
  Utan smak och doft. En torr olja som påminner om tistelolja. Rik på linolsyra...

  från 153,00 SEK
 • Crearome
  Solrosolja En torr olja som påminner om tistelolja. Solrosolja är rik på lino...

  från 99,00 SEK
 • Crearome
  Utan smak & doft. Stabil olja genom högt innehåll av oljesyra - påminner om m...

  från 52,00 SEK
 • Crearome
  Med smak & doft. Stabil olja genom högt innehåll av oljesyra - påminner om ma...

  från 52,00 SEK
 • Crearome
  Välkänd hälsoolja, främst för invärtes bruk. Pressad ur ett speciellt kumminf...

  från 75,00 SEK
 • Crearome
  En torr olja med ett stort innehåll av essentiella fettsyror (13% GLA). Påver...

  från 100,00 SEK
 • Crearome
  En halvtorr olja som utvinns genom kallpressning av torkade kärnor från Taman...

  från 153,00 SEK
 • Crearome
  Utvinns ur tebuskens frö. Den är stabil och hållbar - en god matolja! Skyddar...

  från 109,00 SEK
 • Crearome
  Tisteloljan är den vegetabiliska olja som innehåller störst mängd av omega 6-...

  från 70,00 SEK
 • Crearome
  En deodoriserad olja som är i det närmaste doft- och smakfri. Liksom solrosol...

  från 72,00 SEK
 • Crearome
  En härlig, billig, torr och tunnflytande olja som är bra vid fet hud. Utan s...

  från 54,00 SEK
 • Crearome
  En halvtorr olja.Den vegetabiliska oljan som är rikast på innehåll av E-vitam...

  från 75,00 SEK
 • Crearome
  Genuint kallpressad vetegroddsolja. En halvtorr olja. Den vegetabiliska oljan...

  från 133,00 SEK
 • Crearome
  En halvtorr olja. Den vegetabiliska oljan som är rikast på innehåll av E-vita...

  från 105,00 SEK