Hem » Recept - DIY

Recept - DIY

Recepten till att göra dina egna ekologiska naturliga hår och hudvårdsprodukter kan du hitta på denna sida. Crearome erbjuder intressant litteratur om kosmetika, vill vi väcka konsumentens intresse för att kritiskt granska den kosmetika som finns på marknaden. Vad betalar vi för? Vad finns i produkten? Var kommer råvarorna från? Är de naturliga eller syntetiska? Är råvarorna av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung? Är produkterna djurtestade? Hur påverkar de miljön?

Genom vår direktimport av råvaror i stora kvantiteter, utan fördyrande mellanhänder, garanteras hög kvalitet och låga priser på våra råvaror. Alla ekologiska livsmedel som vi säljer är certifierade av Kiwa med Eu-Logga, efter Eu:s direktiv.

DIY - Recept

Därför skall Du själv göra Dina hud och hårvårdsprodukter!

Att göra sina egna hudvårdsprodukt är roligt, enkelt och lärorikt. Det ökar din medvetenhet om vad det är du dagligen smörjer på Dig. Till stora delar är det nämligen Du själv och ingen annan som bestämmer vad som skall vara i produkterna. Du bestämmer i stora drag själv vad du vill ha i dina produkter. Är du allergisk mot något, går det oftast bra att utesluta det.

En annan sida är den ekonomiska, du sparar en hel del pengar på att göra dina egna hudvårdsprodukter. Vi vill glänta på en flik in i den hemlighetsfulla kosmetiska världen, och visa att det inte är så märkvärdigt att framställa kosmetiska produkter. I ditt eget kök kan du göra dina egna naturbaserade hud- och hårvårdsprodukter! Resultatet kan mycket väl jämföras med de finaste märkesprodukterna på marknaden.

  1. Du ökar din medvetenhet om vad det är som vi dagligen smörjer på oss.
  2. Du sparar pengar.
  3. Sist men inte minst: det är roligt, enkelt och kreativt!

Ecokontroll

För oss är ekologiska produkter och råvaror ingen modenyck eller trend - utan helt enkelt en grundsten i vår affärsidé från tidernas begynnelse - dvs sedan 1986 då Finn grundade företaget! Ekologiska odlingar kan man hitta över hela världen, men för att vi som leverantörer ska kunna garantera ekologisk kvalitet finns numera ett stort antal certifieringsföretag för ekologisk odling av produkter, råvaror. Exempel på sådana är EcoCert, SKAL, BCS-ökogarantie, KRAV, Soil Association, m fl.

Vissa är lokala som KRAV, andra globala som EcoCert som certifierar odlingar och produkter över hela världen. Dessa samverkar genom IFOAM för att alla ska följa samma standard eftersom produkter som ska certifieras kontrollerad i t ex Sverige där produkten ska säljas, kontrolleras i ursprungslandet av lokala certifieringsorgan.

Inom EU finns en gemensam EU-märkning för ekologiskt odlade produkter och i Sverige är KIWA ett av flera kontrollorgan. KIWA kontrollerar att vi följer strikta rutiner som full spårbarhet, att alla råvaror är ekocertifierade i sitt ursprungsland osv. Inga matprodukter som marknadsförs ekologiska får säljas inom EU utan ekokontroll och märkning.
För icke-livsmedel finns det ingen EU-kontroll, men vi har valt ett oberoende kontrollorgan; EcoControl, för dessa råvaror. De certifierar inte produkterna i ursprungslandet men kontrollerar att vi som företag hanterar detta korrekt. EcoControl kontrollerar att det vi säljer som ekologiskt odlat också är det. De går igenom certifikaten från våra leverantörer, våra rutiner och att våra inköp stämmer med det vi säljer. En garanti för dig som är kund hos oss!

Kodsystem till kosmetiska råvaror

A = Råvaror av animaliskt ursprung som blivit framtagna med hjälp av djur utan att de har blivit dödade, t ex bivax.
N = Naturråvaror framtagna med naturliga metoder typ destillation, pressning, torkning, jäsning, kylning, oljeextraktion och CO? extraktion. Exempel på dessa är örter, eteriska oljor, kallpressad vegetabiliska oljor m fl.
NK = Naturråvaror framtagna (extraherade) med kemikalier såsom lösningsmedel som dock inte finns kvar i naturråvaran, t ex jasmin absolu och ros absolu.
NB = Naturråvaror behandlade för att få fram andra kvalifikationer hos råvaran, t ex omvandling av palmfett till emulgeringsmedlet MF-fett.
NS = Naturråvaror behandlade och sammankopplade med kemikalier/syntetiska råvaror, t ex omvandling av kokosfett till tvättaktiva ämnen såsom betain, omvandling av guarmjöl till kosmetiskt guarmjöl.
S = Syntetiska råvaror som är framställda på fabrik. Utgångsmaterialet kan vara naturråvaror eller råvaror från den petrokemiska industrin. Exempel på dessa är propylenglykol som kan finnas i t ex viss glycerintvål.
NI = Naturidentiska råvaror. Syntetiskt framställda efterlikningar av naturliga ämnen, t ex naturidentiskt E-vitamin.