Finn

Eteriska oljor är essensen i växten och är fulla av kraft. Här kan du fördjupa dig i området eteriska oljor och äkta aromaämnen, olika framställningsprocesser med mera.

 

 

Vad är en eterisk olja?

Eteriska oljor - essensen i växter! Eteriska oljor är lättflyktiga och aromatiska ämnen med lång tradition för naturlig användning till örtmedicin, parfym, rökelse, hudvård, friskvård, mat och aromaterapi. 

Eterisk olja (eterolja, flyktig olja, essentiell olja) är en lättflyktig, aromatisk och småmolekylär vätska som bildas i många växter med hjälp av fotosyntesen. Det är en doftande, aromatisk blandning av en mångfald olika komponenter.

När man känner på oljan med fingrarna, känner man att den varken liknar vatten eller olja, kanske mer som alkohol med en aning fett i. Om du droppar en droppe på lakanet när Du går och lägger Dig är droppen försvunnen på morgonen - den har förflyktigats.

Den eteriska oljan bildas likt andra växtämnen, i vissa växter och växtdelar under inverkan av sol, vatten, luft, jordmån, klimat mm. Kemiskt sett är det komplicerade blandningar bestående av upp till 500 olika ämnen.

Crearomes eteriska oljor är noggrant utvalda från leverantörer i hela världen. De är 100 % rena, outspädda oljor.

Eteriska oljor Crearome

Den eteriska oljan bildas i olika växtdelar
I blomman när det gäller t ex lavendelolja och roten för ingefärsolja, fröna för anisolja, bladen för eukalyptusolja, veden för sandelträolja, barken för kanelbarksolja, skalet för citrusoljorna, kådan för myrraolja, jordstammen för nardusörtsolja och slutligen barren för exempelvis tallolja.

Hur kommer den eteriska oljan in i vår kropp? Vitsen med att använda eteriska oljor är att de skall komma in i vår kropp och påverka oss, för att få oss att må bättre. Det sker på tre olika sätt:

Vid massage och insmörjning
absoreras den småmolekylära eteriska oljan av vår hud. Den skickas vidare genom hudens lager till lymfvätska och blodomlopp för att förbättra cellandning och cirkulation i kroppens olika celler. Når den magen kan t ex gaser förhindras, når den axelns muskler kan de hjälpas att spänna av o s v.

Vid inandning
förs de små molekylerna genom andningsvägarna till lungorna. Från lungorna förs de ut i blodet. På väg igenom andningsvägarna fastnar molekyler på slemhinnorna, och kan påverka genom att verka antiseptiska, virushämmande, slemlösande m. m.
Eteriska oljor påverkar vårt nervsystem vid inandning - denna process är mycket komplicerad.

Här har vi förenklat det betydligt:
Vid inandning drar vi in oljans molekyler till näsans inre del. Därifrån skickas sedan olika signaler till hjärnan, och vårt nervsystem reagerar därefter olika beroende på vilken oljas molekyler som fastnat där.

Vad är aromaterapi?
Aromaterapi är ett sätt att använder eteriska oljor på, för att skapa balans i kropp och sinne och påverka oss på olika önskvärda sätt.

Aromaterapi Crearome Naturkosmos

 

Eteriska oljor tas fram på två olika sätt:

Vatten/ångdestillering - den vanligaste
framtagningsmetoden. Eteriska oljor från
frön, rötter, ved, blad och blommor tas fram
på detta sätt.
Pressning - sker av skalen på olika citrusfrukter.
Det är enbart citrusoljor som tas fram genom
pressning, men de kan också utvinnas genom
destillering.

Extraktion med lösningsmedel är ett sätt som vissa oljor tas fram på. Dessa kallar vi inte eteriska oljor, utan äkta aromämnen (absoluer, resinoider) eftersom de också innehåller ämnen som ej är flyktiga. 
Mer information om detta finns i vår broschyr om framställning av eteriska oljor art. nr. 7021.

 

Rätt botanisk växt?

Under de 25 år som aromaterapin har vuxit fram har kravet på äkta eteriska oljor också vuxit. Inte enbart kravet på att den eteriska oljan skall vara äkta, utan också att den kommer från rätt botanisk växt och växtdel och för vissa oljor även krav på kemotyper.

Med följande exempel vill vi visa varför dessa redovisningskrav är viktiga. Inom lavandulafamiljen finns det tre arter av lavendelolja (och många underarter). Lavandinolja är den billigaste ”lavendeloljan”, och den mest aktiverande. Äkta lavendelolja är dyrare och verkar avslappnande. Stora mängder av den billigaste lavendeloljan som säljs är antingen syntetisk, eller så är det lavandinolja som säljs som äkta lavendelolja. Citronmelissolja är en av de dyraste eteriska oljor som produceras. 100-150 kg tas fram varje år på världsbasis. Trots dessa små mängder säljs tonvis av så kallad citronmelissolja till ett pris av 30-50 SKR för 10 ml. Oftast är den oljan helt syntetisk, eller så är det en blandning av citrongräs- och litsea cubeba olja (vilka är bra oljor, men de har helt andra terapeutiska effekter än citronmelissoljan). Äkta kanelolja från barken av cinnamomum verum är en halvdyr olja: 10 ml skall ha ett pris i nivå med carrotolja, vilket den ofta inte
har. Då är det antingen fråga om en syntetisk olja, kanelblads- eller kassiakanelolja - de sistnämnda är billigare oljor med andra terapeutiska effekter.
Det krävs väldigt mycket kunskap i kemi/botanik för att kunna köpa in och handla med eteriska oljor. Vi vill gärna vara med att höja kunskapsnivån och redovisar gärna hur vi jobbar. Läs mer om Crearomes kriterier för inköp av eteriska oljor i vår broschyr art. nr. 7129 ”Crearomes policy om eteriska oljor och råvaror till hud- och hårvårdsprodukter”.
Vi jobbar helhjärtat på att ta fram svensk litteratur om eteriska oljor för att höja kunskapsnivån och för att du själv skall kunna göra bedömningar

Att tänka på...
Eteriska oljor är små droppar med stora effekter. De är mycket koncentrerade, och för att få glädje av dem skall de användas på rätt sätt. Vid överdosering kan de vålla skador! De får inte komma i direkt kontakt med slemhinnor och givetvis inte heller ögon. Använd dem ej outspädda direkt på huden.
Eteriskaoljor bör förvaras mörkt och svalt samt oåtkomligt för barn.
Vi tycker att du skall sätta dig in i de eteriska oljornas användningsområden och eventuella effekter innan du använder dem - se den litteratur vi har att erbjuda på samt (broschyrer om dosering av eteriska oljor art. nr. 7103 och 7130, broschyr om säkerhetsinformation art. nr. 7117).
Vissa eteriska oljor måste användas med extra försiktighet. Dessa är markerade med följande texter:
1. Används med försiktighet - sätt dig in i oljans fullständiga verkningar.
2. Fotosensibiliserande (påskyndar pigmentbildning vid utvärtes bruk i solsken och kan ge ökad risk för brännskador om man har känslig hud).
Några oljor kan förändras i konsistensen (kristalliseras) om de blir avkylda. Detta är ett helt naturligt beteende hos oljorna, och är ett tecken på att de har rätt innehållsämnen - att de är äkta. De återfår sin flytande konsistens vid 20-25°C. Till dessa oljor hör anisolja som kristalliseras vid 18°C, rose otto-olja vid 16°C samt japanmyntsolja vid 5-10°C.

 Eteriska oljor Crearome Gruppbild

Fraktionerade oljor


Följande oljor är inte ”hela” och obehandlade eteriska oljor utan har blivit ändrade/fraktionerade på följande sätt:
• art. nr. 1048 Kamfer vit är en av tre fraktioner av kamferolja; den enda som är OK att använda på
människor.
• art. nr. 1112, 1115, 1114 Ylang ylang II, III, extra är olika fraktioner av destilleringen. Ylang ylang complete är däremot en ”hel” olja vilket framgår av namnet.

Manipulerade/syntetiska oljor mm

Den bransch som har sålt eteriska oljor de senaste 150 åren har efterhand anpassat sig till sina kunder: parfym-, kosmetika-, läkemedels- samt godis- och matindustrin. Branschen tar givetvis fram det som industrin vill ha. Exempel på detta kan vara lavendelolja som luktar på samma sätt år efter år, pepparmyntsolja med samma innehåll av mentol år efter år och doftämnen med likadana innehåll. Pris och standard har blivit det viktigaste.
Detta gör att många av de eteriska oljor som säljs är manipulerade oljor blandade från olika växter eller med syntetiska aromakemikalier. Dessa blandningar är säkert bra för sitt ändamål - att enbart ha en behaglig doft och smak. Men om de säljs som äkta eteriska oljor från en viss botanisk växt och skall ha en terapeutisk effekt, skall man ha klart för sig att dessa manipulerade oljor inte har någon effekt alls eller har en helt annan effekt än den som beskrivs i litteraturen.

 

De eteriska oljornas noter

Toppnot - fräscha, lätta och flyktiga oljor. Doften försvinner snabbare.
Hjärtnot - ger fyllighet och karaktär till doftblandningar.
Basnot - ger tyngd åt och binder samman doftblandningar. Doften varar längre.

Eterisk oljeguide för bad:

Upplyftande effekt: apelsin, bergamott, citrongräs

Avslappnande och rogivande effekt: lavendel, romersk kamomill, mejram, muskatellsalvia, rosenträ, vetivergräs.

Aktiverande och energigivande: rosmarin, citron,lagerblad.

 

Vad är absoluer, resinoider och isolater?

Absoluer och resinoder utvinns med lösningsmedel.
En absolu får man från färska växter, resinoider kommer från hartser. De innehåller flera olika ämnen: eteriska oljor, vaxer och färg. Resinoider innehåller även små mängder harts. Isolater är enskilda ämnen från eteriska oljor.
Observera!
Absolurer och resinoider blir tjockare i konsistensen vid lägre rumstemperaturer. Detta är ett helt naturligt beteende. Du kan läsa mer i broschyren Framställning av eteriska oljor och absoluer art. 7021. 

Concret och absolu
Framställs främst av färska växtmaterial. Det går till så att växtdelarna blandas med ett lättflyktigt lösningsmedel såsom hexane, benzen eller petroleumeter. Blandningen får sedan dra, därefter silas och indunstas den under vakuum för att få bort lösningsmedlet. Den färdiga produkten CONCRET
innehåller ca 50% vax och ca 50% eterisk olja/ aromämnen och har en krämig konsistens. Nästa steg är att blanda concreten med alkohol (etanol). Aromämnena dras till alkoholen medan vaxämnena löses dåligt i den. Alkoholen separeras sedan bort från vaxämnena och blandningen indunstas under vakuum. Kvar är aromämnet; eterisk olja och ca 2 % vaxämnen. Detta kallas för ABSOLU. Rosor extraherade på detta sätt kallas ”rose absolu” medan en destillerad rosolja kallas ”rose otto”. På samma sätt kallas extraktion av pomeransblommor ”orangeblom absolu” och destillerad olja ”neroli”.

Resinoid
De extrakter som utvinns med lösnings- medel från växter som innehåller vad vi på svenska kallar harts och balsam, kallas resinoider. En färdig resinoid innehåller fettlösliga ämnen såsom eterisk olja, vax, färg och små mängder harts. Den tillverkas från ”dött” växtmaterial typ bensoeharts, styraxharts och tonkabönor.
Genom destillering av samma material kan man också tillverka eterisk olja t ex olibanumolja av olibanumresin och myrraolja av myrraresin.
Resinoider och absoluer används främst som ett fixativ och som en väldoftande komponent i doftblandningar typ parfym, rökelse och potpourri.