Elisabeth

I ett vattenbad smälter du dina ingredienser när du inte vill att det ska bli för varmt. Passar utmärkt då du ska smälta t ex kakaomassa, choklad, fetter och vax mm samt till vissa emulsioner.
Använd en skål eller liknande som tål värme och rymmer minst dubbelt så mycket som de ingredienser du vill smälta eller värma upp i vattenbad.
Placera kärlet i en kastrull fylld med så mycket vatten så att halva kärlet är nedsänkt i vattnet. Värm upp vattnet tills det sjuder och låt de valda ingredienserna smälta under omrörning, alternativt de valda ingredienserna värmas upp till viss temperatur.
Om vattnet i kastrullen börjar koka vilt, finns det risk för att vattnet stänker upp i dina ingredienser och är det t ex olika oljor och fetter så vill man inte ha vatten i dessa.
När alla ingredienser har smält till en flytande vätska kan du ta kärlet ur vattenbadet. Tänk på att kärlet nu ör varmt.

Om du vill använda mikrovågsugn så ställer du in den på medeleffekt och pausar och rör om flera gånger. Du anvönder inte kärl av metall i micron. Det är viktigt att du rör om ordentligt ofta.

Recept där du använder vattenbad: (klicka på bilden) 

Taggar: vattenbad