Äpplemust (Mandelmanns)
Mandelmanns tipsar om detta härliga recept på uppfriskande must. Har du mycket äpplen är detta ett fint sätt att ta till vara på frukten. Man kan räkna med att 100 kg äpplen ger drygt 50–60 liter must. Har du ingen fruktkross eller äppelpress så kan du riva äpplen på ett rivjärn och sen pressa ut saften genom en trådsil.
Såhär gör du must
1. Lägg äpplena i ett vattenbad och tvätta de rena från jord och smuts. Man kan med fördela blanda alla olika sorters äpplen man har tillgång till för en rikare smak.
2. Krossa frukten till en grov gröt i en fruktkross (en köttkvarn funkar också).
3. Lägg gröten i en äppelpress och pressa ut mesta möjliga must. Det gäller att ha stora kärl redo när musten rinner ur pressen.
4. Häll upp den färskpressade musten i en kastrull och hetta upp till 77 grader, för att pastörisera den. Musten är klar att fyllas upp på rena, ugnsupphettade flaskor eller plastdunkar som steriliserats med kokande vatten. Ställ sen på en sval och mörk plats.
Naturkosmos tipsar:
Lägg till natriumbensoat för längre hållbarhet/konservering.
Lägg till kanel efter tycke och smak.
-
Hos Mandelmanns på Djupadal tas allt från åkrar och i grönsaksland, i ladugår...Art nr. 704685249,00 SEK
-
Art nr. 705182229,00 SEK
-
CrearomeKrossad kanelstång. Används som bitar i orientaliska teer, i kryddblandninga...
från 110,00 SEK -
från 149,00 SEK -
CrearomeKanelpulver Ceylon äkta eko Detta är den ursprungliga orginalkanelen från Sri...
från 69,00 SEK -
CrearomeKassia ekologiskt kanelpulver: Ett mycket smakrikt kanelpulver. Den mest vanl...
från 56,00 SEK -
CrearomePulver. E211 Fungerar i flytande tvålar, men ej i cremer/lotioner. Måste anvä...
från 66,00 SEK