Recept - Mat & Dessert
Kan jag droppa eteriska oljor direkt i maten?
Ja, citrusoljor och andra lättare ”toppnoter”, går bra att droppa direkt. Dessa passar till desserter, glass och dylikt och upplevs inte som lika kraftfulla som många andra eteriska oljor. De enklaste oljorna att börja med är citron- och apelsinolja istället för rivet skal av frukterna. Men till de allra flesta ändamål är det bäst att först blanda dropparna i bärare enligt förra sidan, och därefter i maten. De eteriska oljorna blandar sig lättare i livsmedlet på detta sätt, och det blir enklare att dosera.
Obs ! Var försiktig med doseringen. Får du alltför mycket eterisk olja i maten, blir den oätlig. Lagom dosering är 5-15 dr/kg gällande kakor och efterrätter, upp till 2 ml/kg gällande karameller och 0,5 dr med vissa oljor gällande varmrätter.
Vad är skillnaden mellan kryddor och eteriska oljor i matlagning?
Att gå ifrån att använda kryddor till eteriska oljor i mat, kräver ett lite annorlunda tankesätt. Det viktigaste att lära sig är doseringen. Från att ta en nypa av torkade örter, skall man nu ta droppar. Det är mycket lätt att dosera för mycket! Eteriska oljor är så pass starka, att en droppe för mycket kan förstöra den godaste maträtt.
Därför är det bra att blanda den eteriska oljan i en bärare, så att den späds ut. Enkla bärare att använda kan vara vegetabilisk olja, honung eller salt. Man kan också använda mejeriprodukter som grädde och crerne fraiche eller alkohol, sojasås och sirap.
Aromasmör
Ett enkelt och bra sätt att använda eteriska oljor till mat är att göra aromasmör -en variant på vanligt kryddsmör. Receptet kan användas till till andra rätter man annars använder kryddsmör, tex bakad potatis, kokta grönsaker samt fisk och kött. Smöret i receptet kan ersättas med vegomargarin.
Gör så här:
Rör smöret mjukt.
Blanda i alla ingredienser och rör ordentligt.
Förvara i kylskåp.
Citronsmör
100 g osaltat smör
0,5 msk pressad citronsaft
6 dr citronolja*
lite nymalen svartpeppar
salt eller örtsalt
*Istället för citronolja kan lime eller grapefruktsolja användas.
Aromasalt
Aromasalt: (med salt som bärare):
50 g salt och 20 dr eterisk olja.
Aromasalt - medelhavsinspirerat
50 g salt - gärna havssalt
6 dr basilikaolja
4 dr fransk dragonolja
3 dr svartpepparolja
Aromaolja
(med vegetabilisk olja som bärare):
50 ml vegetabilisk olja och 20 droppar eterisk olja.
Till sallader och kalla rätter passar tistel-, solros-, avokado grön- och olivolja bra.
Till varmrätter passar oliv-, raps- och sesamolja bäst.
Medelhavs-aromaolja
50 ml oliv-, solros- eller tistelolja
6 dr lagerbladsolja
4 dr basilikaolja
4 dr fransk dragonolja
3 dr korianderolja
3 dr svartpepparolja
Passar bra till all sorts medelhavsmat, pasta och lasagne.
Aromahonung
(med honung som bärare):
50 g honung och 20 dr eterisk olja.
Citrus-aromahonung
50 g honung
10 dr apelsinolja
4 dr citronolja
4 dr mandarinolja
4 dr grapefruktsolja
God till musli, desserter och till smak- sättning av saft och juicer.