Elisabeth Lendelund

Citronella - håller en hel del oangelägenheter borta, även yttre.

I en ansiktsolja

Eterisk olja av citronella lämpar sig extra bra vid fet hy. Även en fet eller aknebenägen hy behöver fukt, så man behöver inte vara rädd för att använda oljor på huden. Det handlar om att välja RÄTT oljor för din hudtyp. Du blandar en enkel och effektiv ansiktsolja för den fetare problemhyn såhär:

10 ml tefröolja (camelia)
10 ml kaktusfikonfröolja
10 ml arganolja
5 droppar citronella
10 droppar olibanum/frankicense

Vi har vackra och praktiska 30 ml glasflaskor i olika färger, med kort men också med snygg pump!

Sommarkvällar, vandringar mm

Citronella kan hjälpa dig i många olika situationer, och du kan använda den på olika vis. Om du ska vistas i ute så blandar du med fördel till en olja att smörja in dig med:

100 ml valfri vegetabilisk olja, exempelvis mandelolja eller sesamolja.
30 - 40 droppar citronellaolja

Använd gärna någon av våra fina glasflaskor, finns i både blått och brunt!

Om du vill få hjälp i exempelvis sovrummet om sommaren eller uterummet så kan du göra ett enkelt rumsspray som du sprayar rummet med regelbundet.

100 ml vatten eller hydrolat - vi tycker om att använda citronverbenahydrolat.
25 droppar citronellaolja (ca 1 ml)

Blanda i en av våra glasflaskor med sprayinsats - skaka, spraya och känn dig fri!

I deodorant

Visste du att citronella är naturligt antiseptisk? Den är med andra ord perfekt i deodoranter, då den motverkar dålig lukt utan att störa din kropps naturliga funktioner. Du skapar din egen creme-deo med detta recept:

1 dl kokosolja med eller utan doft
60 ml bikarbonat
60 ml arrowroot
15 droppar citronella

Smält kokosoljan i ett vattenbad och ta sedan upp bägaren från värmekällan. Rör i bikarbonat och arrowroot. Låt svalna något och tillsätt sedan den eteriska oljan. Rör om ordentligt och tappa sedan upp deodoranten i någon av våra fina glasburkar.

Mot uppblåst mage

Känner du dig också däst och uppblåst av mat och stress? Testa en välgörande salva med citronella och smörj in mage och mellangärde.

50 gram sheasmör
50 gram kokosolja
40 droppar citronella

 Smält smör och olja i ett vattenbad och tag sedan upp bägaren ur vattnet. Låt svalna något innan du tillsätter den eterisk oljan under omrörning. Tappa upp i en glasburk - vi har både klassiskt bruna och vackert blåa i vårt sortiment.

Kan självklart även användas i stallmiljöer, runt djur osv.

Missa inte våra andra spännande recept! Vi har allt från kropps-, ansikts- och hudvård till mat, deserter, smink, praktiskt enkla DIY tips och så vår eterisk oljekalender där du får lära dig känna alla våra eteriska oljor och dess användningsområden! Receptbloggen - Eterisk oljekalender - Vårrecept.