Elisabeth Lendelund

Eukalyptus är en av de mest mångsidiga eteriska oljorna, och en riktig favorit både hos oss och våra kunder! Eukalyptusen tillhör myrtenfamiljen, och den vänder alltid kanten av bladen mot solen. Det gör att växten är i rörelse under hela dagen, efter solens rörelser. Många förknippar doften av eukalyptus med halstabletter eller förkylningsmedel, men vi har många fler användningsområden som vi vill dela med dig!

I aromalampa

Eukapytus doftar gott enligt de allra flesta, och är därför ett utmärkt val att använda i en aromalampa. Visste du förresten om att eukalyptus kan användas i köket för att få bukt med matos? Eukalyptus får snabbt ditt kök att kännas fräscht igen!

I ett hett bad eller dusch

Om du känner dig lite krasslig eller ruggig så är ett hett eukaplyptusbad en hit! Tillsägg 5 droppar när du tappar upp vattnet. Om du saknar badkar och vill ha fördelarna så går det enkelt att skapa en härlig eukaklyptusdusch – droppa 5 droppar på en liten handduk eller trasa och lägg på golvet i duschen. Värmen och vattnet hjälper till att sprida väldoft!

I bastu

Eukalyptus är en riktig bastufavorit! 10-15 droppar i en hink med vatten är allt du behöver.

Vid förkylning

Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt 3 droppar eukalyptusolja. Luta ansiktet över det heta vattnet med en handduk över – dina luftvägar kommer tacka dig! Sitt i 10 minuter. Observera att det är helt normalt att näsa och ögon rinner lite, och du kan även bli rejält svettig.

För huden

Receptet ovan fungerar även för dig som vill ångbehandla ditt ansikte. Följ instruktionerna här ovanför och känn hur din hy renas av ångan. Eukalyptus är extra bra för dig med fet eller oren hy!

I godis

Testa att smaksätta choklad eller kola med eukapytusolja! 1-2 droppar i en sats är tillräckligt för en fräsch smak.

I te

Känner du dig hes? 1 droppe eukalyptusolja i en kopp te är vårt bästa tips!

I en immunshot

Många tillverkar egna ingefärsshots, och det finns även en del bra alternativ i vanliga matbutiker. 1-2 droppar eukalyptusolja i en immunshot boostar de fina effekterna!

I sköljmedel

Visste du att eukalyptusolja är en riktig höjdare för din tvätt? Du kan enkelt skapa ett effektivt sköljmedel som motverkar dålig lukt. Droppa 5 droppar olja på en fuktig trasa och tumla tillsammans med din tvätt.

Missa inte våra andra spännande recept! Vi har allt från kropps-, ansikts- och hudvård till mat, deserter, smink, praktiskt enkla DIY tips och så vår eterisk oljekalender där du får lära dig känna alla våra eteriska oljor och dess användningsområden! Receptbloggen - Eterisk oljekalender - Vårrecept.