Therese Hellkvist

 

Kanel – ett barkstycke från tropiska träd – har förtrollat kök och sinnen i årtusenden. Från mumifiering i faraonernas Egypten, genom romerska fester till dagens kanelbulle och chai-latte, är denna krydda en både historisk och smakrik följeslagare.

Kanel utvinns från innerbarken på träd i Cinnamomum-släktet, främst från Sri Lanka (tidigare Ceylon), även om cassia-varianter odlas i Kina, Indonesien och Vietnam. I forntidens Egypten användes kanel i balsamering och religiösa ritualer – högt värderad och sällsynt, ibland mer åtrådd än guld.

Kanel innehåller polyfenoler och andra kraftfulla antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och minska inflammation. Kanel sägs också ha en antimikrobiell effekt och kan användas i olika hudvårdsprodukter, t. ex fotbehandlingar. Kanel skall alltid doseras med försiktighet, både invärtes och utvärtes.

Det finns flera typer av kanel:
Ceylon-kanel – Detta är den ursprungliga orginalkanelen från Sri Lanka och kallas ofta för äkta kanel. Smaken är mildare och något sötare än kassia kanel. Den innehåller mindre av det kraftfulla ämnet kumarin.

Cassia-kanel – Den vanligaste kanelsorten med mustig kraft i smaken och något bittrare underton än Ceylon kanelen som har en mildare och lite sötare smak.

Saigon, Korintje, Royal – varje typ har sin egen karaktär; Saigon är intensiv, Royal är sötare och passar särskilt i bakverk.

Kanel i köket
Söta bakverk och varma drycker
Vanlig i bakverk som kanelbullar, pepparkakor och i desserter, fruktkakor och risgrynsgröt. I Sverige är den en självklar stjärna till både fika och Kanelbullens dag.

Krydda i salta och internationella rätter
Kanel spelar en viktig roll i kök från Medelhavet till Mellanöstern – i gryträtter, såser och risrätter som ingår i blandningar som garam masala och femkryddor. I Mexiko används kanel ofta i mole-såser och varm choklad, medan den även bidrar till smaksättning i Latinamerikansk risgrynspudding och churros.

Drycker och infusioner
Kanelstänger är perfekta för att ge smak i varma drycker som glögg och chai-te.

---------------------------------------------------

Guldmjölk med gurkmeja
Guldmjölk dricks under en period vid exempelvis stela leder och liknande besvär. Värmande och välsmakande när hösten är i antågande.

2,5 dl mjölk (av valfri sort)
½-1 tsk gurkmejapasta* (se recept nedan)
2 tsk mandelolja 1 dr kardemummaolja
1 tsk honung (om man vill)
1 dr äkta kanelolja
lite ingefärspulver

*Pasta: Koka 1 dl gurkmeja med 1 dl vatten i 8-10 minuter till en tjock pasta under konstant och noggrann omrörning.

Gör så här: Koka upp mjölk i en kastrull. Blanda de eteriska oljorna med mandelolja i en mugg. Tillsätt 2 tsk gurkmejapasta och rör om. Häll över den varma mjölken. Pudra över ingefärspulver. Drick, njut och rör om då och då.

---------------------------------------------------

Klassiska kanelbullar
ca 40 bullar eller 4 längder.

Deg:
150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk

50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l) vetemjöl

Kanelfyllning:
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel

Gör så här: 
1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag, se längre ner.
8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla med ägg och grädda sedan längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

---------------------------------------------------

Pepparkakscerat
Ger runt tjugo stycken 4,5 ml cerat.

28 g bivax, vitt eller gult
30 ml aprikos- eller mandelolja
10 ml ricinolja
0,5 ml E-vitamin acetat
0,5 ml äkta kanelpulver
25 dr pomerans- eller apelsinolja
4 dr kardemummaolja

Gör så här:
1. Värm vegetabiliska oljor, bivax och fetter över vattenbad på spisen tills allt har smält.
2. Tillsätt andra mindre värmekänsliga ingredienser som honung, choklad och E-vitamin. Rör ordentligt.
3. Lyft kärlet ur vattenbadet och avkyl massan under omrörning. När massan svalnat till cirka 60°C tillsätts de eteriska oljorna och eventuella extrakter. Rör om! Häll upp i cerathylsor.

 




    Varor som ingår artikeln.

  • Senses by Nature
    Ginger Bread - Jul & Pepparkakor
    Art nr. 3229-1
    49,00 SEK
  • Franskans Creperie
    Franskans ljuvliga mandlar täckta med ett lager av kanel.
    Art nr. 8609
    34,00 SEK
  • Franskans Creperie
    Gammeldags karameller med smak av äpple och kanel som i en äkta fransk tarte ...
    Art nr. 8618
    35,00 SEK
  • Franskans Creperie
    Ett värmande te med kanel som ger teet en naturlig sötma.   Ingredienser: S...
    Art nr. 8610
    49,00 SEK
  • Humle från Kalvsved
    Mysig Jultvål med ljuvlig doft av apelsin och kryddnejlika.
    Art nr. 2151
    159,00 SEK
  • Crearome
    Till vanliga ljus & geleljus. 1 ml = 25 droppar. Kan ge allergi vid hudko...

    från 35,00 SEK
  • Crearome
    Används med försiktighet, sätt Dig in i oljans verkningar. Varm och kryddig d...

    från 69,00 SEK
  • Crearome
    En kraftfullt doftande kanelbladsolja med mindre mängd eugenol än "vanlig" ka...

    från 89,00 SEK
  • Crearome
    Kanelpulver Ceylon äkta eko Detta är den ursprungliga orginalkanelen från Sri...

    från 69,00 SEK
  • Crearome
    Krossad kanelstång. Används som bitar i orientaliska teer, i kryddblandninga...

    från 110,00 SEK
  • Crearome
    Hela kanelstänger till gröt, te, pynt, juldekorationer m.m.

    från 149,00 SEK
  • Crearome
    Används med försiktighet, sätt dig in i oljans verkningar. Utvinns av barken ...

    från 72,00 SEK
  • Crearome
    Kassia ekologiskt kanelpulver: Ett mycket smakrikt kanelpulver. Den mest vanl...

    från 64,00 SEK
  • Crearome
    Kassiakanel i bitar ekologisk Den mest vanliga kanelsorten med mustig kraft ...

    från 75,00 SEK
  • Lendelundens - Roots of love
    Lendelundens karameller är alla smaksatta med naturliga aromer och färgade me...
    Art nr. 13731-1
    34,00 SEK
  • Crearome
    En ny bok av naturläkare Mette Bohlin och trädgårdsjournalist Eva Robild. Va...
    Art nr. 7026
    275,00 SEK
  • Crearome
    Den första boken på svenska som på ett seriöst och kunnigt sätt beskriver hur...
    Art nr. 7030
    179,00 SEK
  • Ny version 2024. Aromaköket Receptbok - Den här boken kom ut 2001 som den fö...
    Art nr. 7030-1
    199,00 SEK