Finn

Det är tre olika växter som säljs som lavendeloljor. Bland dessa finns det olika varianter av varje växt enligt följande:

- Lavendelolja
Latinskt namn lavandula angustifolia, (synonomer på latinskt namn: lavandula vera och lavandula officianlis).
Detta är den ursprungliga lavendelm som kommer från Haute Provence i södra Frankrike. Haute Provence är fortfarande centrum för all lavendelproduktion. Lavendeln växr också vilt i Italien och Spanien. Denna vildväxande, naturliga och icke förädlade lavendelväxer i vanliga fall över 600 m ö h. Den kan växa upp till 1300 m ö h. och känns igen på sina små blommor som har olika färg, form och storlek. Färgen växar mellan olika blå och lila nyanser.

- Lavendel population
Fortfarande tas växter och frön från den vilda lavendeln och planteras ut på åkrar uppe i bergen. Dessa växter ger inte så mycket olja. Denna olja kallas lavendel population.

Av vilda lavendelplantor förädlar man fram nya växter som har större blommor och därmed ger mer eterisk olja. De förädlade växterna är fortfarande lavandula angustifolia men de är inte individuella längre, de är mer lika varandra.

- Lavendel mailette
Större delen av den lavendelolja som produceras i Frankrike är förädlad lavendel. Den förädlade varianten kallas Lavendel mailette.

Lavendel som kommer från Ryssland, Bulgarien, Indien, Tasmanien m fl, kommer från förädlad lavendel och visar sig vara av sämre kvalitet prismässigt och doftmässigt. Även den terapeutiska effekten betraktas som sämre undantaget den från den från Tasmanien. Detta är kanske en sanning med modifikation -Frankrike är själv en stor impotör av billigare lavendeloljorfrån Östeuropa och vad händer med den?
Tyvärr har parfymindustrins krav på standard och konkurrens från andra länder gjort att lavendelolja ofta blir manipulerad , t ex genom tillsats av syntetisk linalylacetat och linalol eller lavandinolja.

Varianterna är otaliga!