Elisabeth Lendelund

Olibanum/Frankincense

Olibanum eterisk olja kallas ofta för frankincense, och den har använts i tusentals år i religiösa ritualer och för välbefinnande i kropp och själ. Många förknippar doften med kyrkorökelse, men även med meditativa ritualer.

I meditation:

Olibanum är perfekt vid meditation! Droppa i en aromalampa eller på en aromasten – 5 droppar räcker gott och väl för att fylla ett rum med kontemplativ väldoft.

I hudvård:

Olibanum eterisk olja är en dunderkur för torr eller mogen hy. Anti age-effekten får du enklast genom att blanda 2 droppar olja med din hudkräm morgon och kväll. Du kan också tillverka en hudolja själv! Vi rekommenderar receptet nedan:

15 droppar olibanum eterisk olja
20 ml squalane
50 ml tefröolja
20 ml hampafröolja
10 ml kaktusfikonfröolja

I lugnande syfte:

Olibanum är en doft som många förknippar med lugn och välbefinnande. Blanda 2 droppar olja med olja, salva eller kräm och gnid in på dina tinningar. Andas djupt och låt den eteriska oljan ge dig ro.

I tandvård:

En droppe olibanumolja på din tandborste tillsammans med tandkräm ger dig fräsch andedräkt och motverkar karies på lång sikt. Du kan också göra ett eget munvatten genom att droppa 4 droppar olibanum eterisk olja i en dl vatten.

I parfym:

Olibanum är en underbar bottennot som ger djup och karaktär åt parfymer. Blanda din egen oljebaserade parfym i en av våra praktiska roll on-flaskor. Testa till exempel att blanda olibanum med fräsch lime, friskt citrongräs och rosendoftande geranium!

Missa inte våra andra spännande recept! Vi har allt från kropps-, ansikts- och hudvård till mat, deserter, smink, praktiskt enkla DIY tips och så vår eterisk oljekalender där du får lära dig känna alla våra eteriska oljor och dess användningsområden! Receptbloggen - Eterisk oljekalender - Vårrecept.