Elisabeth Lendelund

Grönmynta, eller spearmint som den ofta kallas, är en mild mynta med en nyanserad doft och smak. ”Snällare” än pepparmynta och full av potential i olika hälso- och DIY-projekt.

I te för balansering av kvinnliga hormoner

Visste du att grönmynta är toppen för kvinnor i alla åldrar? Brygg te där du blandar 10 droppar grönmynta eterisk olja med en liter vatten och grönt eller svart te. Lika gott varmt som kallt – perfekt till fräscht iste med en citronskiva i.

För huden

Grönmynta är en superkur för klar och hälsosam hy. Ta 3 droppar i ett glas vatten och drick två gånger dagligen.

Mot spänningshuvudvärk

Två droppar grönmynta på varje tinning är magiskt mot spänningshuvudvärk. Testa först med en droppe på insidan av armen för att säkerställa att din hud tål oljan. Om du är känslig så kan du spä ut den eteriska oljan med vegetabilisk olja 1:2. Bra vegetabiliska oljor är exempelvis mandel, tefrö och sesamolja. Dess vegetabiliska oljor är perfekta som komplement till våra eteriska oljor.

För ett härligt uppvaknande

Har du svårt att komma igång på morgonen? Ta två droppar grönmynta i dina handflator, gnid dem mot varandra och håll dem framför ditt ansikte. Ta djupa andetag och känn hur sinne och kropp vaknar. Tvätta sedan händerna så du inte råkar få olja i ögonen eller liknande.

I kökstvål

Grönmynta är en fräsch doft som med fördel kan användas vid tvåltillverkning. Använd någon av våra tvålmassor – vi har både glycerintvål och sheatvål som du smälter, doftsätter och sedan häller upp i valfri form. Du kan självklart använda tvålen var du vill, men vi tycker att den kommer extra väl till pass i just köket!

I fotbad

Grönmynta är utmärkt för att stimulera och fräscha upp trötta fötter. 10 droppar i ditt fotbad gör susen!

I tomatsås

Det kanske låter konstigt, men en droppe eterisk grönmynta kan ta din tomatsås till en ny nivå. Våga testa!

Missa inte våra andra spännande recept! Vi har allt från kropps-, ansikts- och hudvård till mat, deserter, smink, praktiskt enkla DIY tips och så vår eterisk oljekalender där du får lära dig känna alla våra eteriska oljor och dess användningsområden! Receptbloggen - Eterisk oljekalender - Vårrecept.