Hem » Recept - DIY » Recept - Hudvård » Recept - Hudlotion

Recept - Hudlotion

Kroppslotion med guldskimmer

Fräscha upp dig vardag och fest! Gör en guldskimrande lotion!

Följande ingredienser behöver Du:

Steg 1

Steg 2

Steg 3

Steg 4

Gör så här:
Värm steg 1 över vattenbad på spisen tills allt är smält och temperaturen kommit upp i ca 72°C.
Värm samtidigt steg 2 i en kastrull till ca 72°C.
Vatten och xantangum vispas hårt.
Steg 1 hälls i steg 2 i en tunn stråle under omrörning.
Håll lotionen varm och vispa i några minuter.
Avkyl den sedan men fortsätt att vispa.
Vid 42°C tillsätts E-vitamin och NFF.
När blandningen uppnått rumstemperatur tillsätts pigmentet och den eteriska oljan.

Avocado hudmjölk (spraybar)

Med Emulgator L kan du göra mycket tunna, spraybara lotioner.
Detta är en hudmjölk som lätt absorberas av huden.

Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen

Vattenfasen

Tredje fasen 45°C

Tredje fasen 25°C

Gör så här:

1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C 3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga lotionen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din lotion placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i lotionen.

8. Mät temperaturen då och då, så att du tillsätter tredje fasens ingredienser vid rätt temperatur.

9. Häll därefter upp på flaskor och etikettera.

Aloe-avocado lotion

Skön lotion som lugnar irriterad hud
Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen

Tredje fasen 40°C

Tredje fasen 35°C

Tredje fasen 25°C

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. Mät temperaturen då och då, så att du tillsätter tredje fasens ingredienser vid rätt temperatur.

9. När temperaturen kommer under 30°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.

10. Häll därefter upp på flaskor och etikettera.
Är du osäker på din hudtyp. Gör vårt enkla hudtest.

Kamomill-lotion

En härligt vårdande kamomillotion som passar bra för torr och känslig hud.

En lotion är i princip en tunn, flytande crème som innehåller mindre mängd konsistensmedel, mindre mängd olja och istället mer vatten.
Lotionen kan därför förpackas på flaskor istället för burkar.
Lotioner används över hela kroppen för att tillföra fukt och lite fett.

Följande ingredienser behöver du:

Fett/oljefasen

Vattenfasen

Tredje fasen

Vid 45°C:

  • 0,1 g (en knivsudd) kamomill CO2-extrakt

Vid 40°C:

Vid 25°C:

Gör så här:

1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. Mät temperaturen då och då, så att du tillsätter tredje fasens ingredienser vid rätt temperatur.

9. När temperaturen kommer under 30°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.

10. Häll därefter upp på flaskor och etikettera. Är du osäker på din hudtyp? Gör vårt enkla hudtest.

Morotslotion

Lotion med fin färg av nyttigt morotsextrakt och karotin

Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen

Vattenfasen

Tredje fasen 40°C

Tredje fasen 25°C

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. Mät temperaturen då och då, så att du tillsätter tredje fasens ingredienser vid rätt temperatur.

9. När temperaturen kommer under 30°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.

10. Häll därefter upp på flaskor och etikettera. Är du osäker på din hudtyp? Gör vårt enkla hudtest.

Vitaminlotion

Ger huden en vitaminkick.

Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen


Vattenfasen

Tredje fasen 40°C

Tredje fasen 25°C


Gör så här:

1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. Mät temperaturen då och då, så att du tillsätter tredje fasens ingredienser vid rätt temperatur.

9. När temperaturen kommer under 30°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.

10. Häll därefter upp på flaskor och etikettera.

Är du osäker på din hudtyp? Gör vårt enkla hudtest.