Hem » Recept - DIY » Recept - Hudvård » Recept - Krämer/Cremer

Recept - Krämer/Cremer

Här hittar Du en mängd olika handcremer, ansiktscremer, kroppscremer mm som Du själv kan göra om Du noggrant följer recepten! Råvarorna hittar Du på vår hemsida under Shop och Crearome!

Handcreme med Honung

Handcreme med Olivolja

Recept Rosenglandinkräm lyx

En lyxig och skön ansiktscrème som hjälper huden att regenereras. För normal till mogen hud.

Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen

10 ml gurkörtolja
5 ml aprikoskärnolja
2 g sheasmör
3 g cetylalkohol
3 g VE-emulgator

Vattenfasen
4,5 g MF-emulgator
68 ml destillerat vatten (eventuellt infusion av rosenblad eller rosenvatten) 12 dr Phenoxyglycerin konservering

ansiktscremerossmal

Tredje fasen 40°C 2 ml E-vitamin
Tredje fasen 35°C 2 ml NFF
Tredje fasen 25°C 8 dr rose de Mai/ros otto olja eller följande blandning: 3 dr geraniumolja, 3 dr rosenträolja 7 dr palmorosolja

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen
2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C
3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen
4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet
5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.
 6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.
7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.
8. Tillsätt tredje fasens ingredienser med början vid 45°C.
9. När temperaturen är runt 25°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.
10. Häll därefter upp i lämplig förpackning.

Ansiktskräm med aloe vera och johannesört

Förr torr och känslig hy. Kan också användas som efter-sol-crème.

Följande ingredienser behöver du:

Fett/oljefasen: 

 

Vattenfasen: 

 

Tredje fasen: 

 

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen
2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C
3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen
4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet
5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.

6.Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 min kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. Mät temperaturen då & då, så att du tillsätter 3:e fasen vid rätt temperatur.

9. När temperaturen kommer under 30°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.

10. Häll därefter upp på burkar och etikettera.

Vitaminkräm med GLA no 1

En välgörande och vitaminrik dagcrème. 

Följande ingredienser behöver Du: (Ingredienserna säljes av Crearome)

Fettfasen

  

Vattenfasen

 

Tredje fasen 45°C 0,5 ml A-vitamin
Tredje fasen 40°C 2 ml E-vitamin 1 ml morot CO2-extrakt 6 ml gurkörtsolja
Tredje fasen 25°C 0,4-0,6 ml eterisk olja

Gör så här:
1.Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja ? fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din creme placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i cremen.

8. Tillsätt tredje fasens ingredienser med början vid 45°C.

9. När temperaturen är runt 25°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i cremen.

10. Häll därefter upp i lämplig förpackning.

Vitamincrème med GLA no 2

En nattcrème för torr, trött och livlös hy. Även värd att prova på känslig hud och eksemhud.
Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen

Vattenfasen

Tredje fasen 45°C 1 ml A-vitamin

Tredje fasen 40°C 3 ml E-vitamin 1 ml morot CO2-extrakt 1 ml D-panthenol 75% 5 ml gurkörtolja

Tredje fasen 35°C 2 ml NFF

Tredje fasen 25°C 0,4-0,6 ml eterisk olja

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. Tillsätt tredje fasens ingredienser med början vid 45°C.

9. När temperaturen är runt 25°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.

10. Häll därefter upp i lämplig förpackning.

Recept - Lätt ansiktskräm för fet hud

Vårdande ansiktscrème, passar även torr/känslig hud på sommarhalvåret.

Följande ingredienser behöver du:

Fettfas

Vattenfas
2,5 g MF-fett
70 ml destillerat vatten, hydrolat eller örtinfusion
0,4 g xantangum eller cellulosa
3 ml glycerin
10 dr Phenoxyglycerin konservering

Tredje fasen:

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen
2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C
3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen
4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet
5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.
6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.
7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.
8. Tillsätt tredje fasens ingredienser vid 40°C.
9. När temperaturen är runt 25°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen. 10. Häll därefter upp i lämplig förpackning.

 

Fuktighetskräm med ringblomma

En creme som snabbt absorberas av huden och ger fukt. ringblomma

Följande ingredienser behöver Du:

Fettfasen

Vattenfasen

Tredje fasen 45°C 0,1 g ringblom CO2-extrakt

Tredje fasen 40°C 1 ml E-vitamin 1 ml D-panthenol 75%

Tredje fasen 25°C 15 dr eterisk olja

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. Tillsätt tredje fasens ingredienser med början vid 45°C.

9. När temperaturen är runt 25°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.

10. Häll därefter upp i lämplig förpackning.

Rik ansiktskräm för torr hud

Skön och vårdande ansiktscreme

Följande ingredienser behöver Du:

Fettfas

10 ml medelfet olja - aprikoskärnolja eller någon annan
10 ml sheasmörolja 
3 g sheasmör 
1 g kakaosmör 
1,5 g cetylalkohol 
3 g VE-fett

Vattenfas


Tredje fasen

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen
2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C
3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen
4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet
5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.
6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.
7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja ? fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.
8. Tillsätt tredje fasens ingredienser vid 40°C.
9. När temperaturen är runt 25°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.
10. Häll därefter upp i lämplig förpackning.

Grundrecept krämer med vegetal, normal hud

För normal hud. 25% i fettfasen. Mer halvfeta oljor används.

Följande ingredienser behöver Du:

Fettfasen:

Vattenfasen:

Tredje fasen 40°C
0,5 ml E-vitamin

Tredje fasen 25°C
15 dr eterisk olja

Gör så här:
Värm upp fettfasen till 70-75°C i vattenbad.
Värm upp vattenfasen till 70-75°C i en kastrull.
Fettfasen hälls långsamt ned i vattenfasen under konstant vispning.
Håll cremen varm några minuter under vispning.
Cremen avkyls därefter på samma sätt som andra cremer i kallt vattenbad.
Vispa ganska hårt tills temperaturen är 55°C.
Rör därefter i botten av kärlet, så att det inte kommer ner luft i cremen.
Tillsätt tredje fasens råvaror vid rätt temperatur.
Fortsätt att röra tills cremen har fått rumstemperatur.

Grundrecept creme med vegetal, torr hud

För torr hud. 32% i fettfasen. Fetare oljor används.

Följande ingredienser behöver Du:

Fettfasen:


Vattenfasen:


Tredje fasen 25°C
15 dr eterisk olja
Gör så här:
Värm upp fettfasen till 70-75°C i vattenbad.
Värm upp vattenfasen till 70-75°C i en kastrull.
Fettfasen hälls långsamt ned i vattenfasen under konstant vispning.
Håll cremen varm några minuter under vispning.
Cremen avkyls därefter på samma sätt som andra cremer i kallt vattenbad.
Vispa ganska hårt tills temperaturen är 55°C.
Rör därefter i botten av kärlet, så att det inte kommer ner luft i cremen.
Tillsätt tredje fasens råvaror vid rätt temperatur.
Fortsätt att röra tills cremen har fått rumstemperatur.

Grundrecept krämer med vegetal, fet hud

För fetare hud. 18% i fettfasen. Torrare oljor används.

Följande ingredienser behöver Du:

Fettfasen:

Vattenfasen

Tredje fasen 40°C
2 ml D-panthenol 75%
0,5 ml E-vitamin

Tredje fasen 25°C
15 dr eterisk olja

Gör så här:
Värm upp fettfasen till 70-75°C i vattenbad.
Värm upp vattenfasen till 70-75°C i en kastrull.
Fettfasen hälls långsamt ned i vattenfasen under konstant vispning.
Håll cremen varm några minuter under vispning.
Crèmen avkyls därefter på samma sätt som andra crèmer i kallt vattenbad.
Vispa ganska hårt tills temperaturen är 55°C.
Rör därefter i botten av kärlet, så att det inte kommer ner luft i crèmen.
Tillsätt tredje fasens råvaror vid rätt temperatur. Fortsätt att röra tills cremen har fått rumstemperatur.

Vitamin/glandinkräm Lyx

För torr och känslig hy som lätt reagerar på t ex datorskärmsarbete.

Följande ingredienser behöver Du: lavendel

Fettfasen:

Vattenfasen:
67 ml destillerat vatten
6 dr Phenoxyglycerin konservering

Tredje fasen 40°C

Tredje fasen 35°C

Tredje fasen 25°C

Gör så här:
Värm upp fettfasen till 70-75°C i vattenbad.
Värm upp vattenfasen till 70-75°C i en kastrull.
Fettfasen hälls långsamt ned i vattenfasen under konstant vispning.
Håll cremen varm några minuter under vispning.
Cremen avkyls därefter på samma sätt som andra cremer i kallt vattenbad.
Vispa ganska hårt tills temperaturen är 55°C.
Rör därefter i botten av kärlet, så att det inte kommer ner luft i cremen.
Tillsätt tredje fasens råvaror vid rätt temperatur. Fortsätt att röra tills cremen har fått rumstemperatur.

Silkescreme med Jojoba

En mjuk och skön creme med skyddande silkesprotein och jojobaolja.

Följande ingredienser behöver Du:

Fettfasen:

Vattenfasen:

Tredje fasen 40°C
1 ml E-vitamin

Tredje fasen 35°C
3 ml silkesprotein

Tredje fasen 25°C
15 dr eterisk olja, t ex ylang ylang, neroli, lavendel.

Gör så här:
Värm upp fettfasen till 70-75°C i vattenbad.
Värm upp vattenfasen till 70-75°C i en kastrull.
Fettfasen hälls långsamt ned i vattenfasen under konstant vispning.
Håll cremen varm några minuter under vispning.
Cremen avkyls därefter på samma sätt som andra cremer i kallt vattenbad.
Vispa ganska hårt tills temperaturen är 55°C.
Rör därefter i botten av kärlet, så att det inte kommer ner luft i cremen.
Tillsätt tredje fasens råvaror vid rätt temperatur. Fortsätt att röra tills cremen har fått rumstemperatur.

Åderbråckskräm

Det kan vara skönt att försiktigt smörja en crème på de utsatta hudområdena vid åderbråck. Crèmen tillför ju även huden lite fett.

Följande ingredienser behöver Du:

Fettfasen


Vattenfasen

 

Tredje fasen 25°C

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja ? fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. När temperaturen är runt 25°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen. 9. Häll därefter upp i lämplig förpackning.

Recept - gör din egen Body butter

En lyxig och härlig kroppscrème, rik på återfettande ämnen.

Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen

Vattenfasen

Tredje fasen 45°C

Tredje fasen 25°C

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. Mät temperaturen då och då, så att du tillsätter tredje fasens ingredienser vid rätt temperatur.

9. När temperaturen kommer under 30°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.

10. Häll därefter upp på flaskor och etikettera.

Cellulitkräm

Massera crèmen på önskade hudområden med jämna drag.

Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen

Vattenfasen

Tredje fasen 40°C

Tredje fasen 35°C

Tredje fasen 25°C

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen 4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. Tillsätt tredje fasens ingredienser med början vid 40°C.

9. När temperaturen är runt 25°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.

10. Häll därefter upp i lämplig förpackning.

Bra eteriska oljor vid celluliter:
Blodcirkulation: cederträ atlas, svartpeppar, rosmarin.
Lymfcirkulation: cederträ atlas, cypress, geranium, enbär.
Avgiftande: svartpeppar, citron, grapefrukt, enbär.
Avslappnande: lavendel, rosenträ, ylang ylang.
Hormonreglerande: muskatellsalvia, geranium
Fettupplösande: kryddsalvia, citron, grape. 
Uppstramande: rosmarin, patchouli, citrongräs. 
Inflammationshämmande: blå kamomill.

Utelivskräm(ullfettskräm)

Cirkulationsbefrämjande, skyddande och värmande crème att använda vid uteliv såsom trädgårdsarbete, jakt och fiske.

Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen


Vattenfasen

Tredje fasen 45°C

Tredje fasen 25°C

Gör så här:
Mät och väg upp fettfasen i en skål, som skall rymma hela den färdiga crèmen.

Värm fettfasen i vattenbad tills allt har smält och temperaturen har blivit omkring 75°C.

Värm samtidigt vattenfasen i en kastrull till samma temperatur eller en aning högre (75°C).

Tag sedan skålen med fettfasen ur vattenbadet. Därefter skall vatten- och fettfaserna blandas samman. Det är viktigt att man gör rätt här för att ullfettscrèmen skall fungera.

Vattenfasen skall blandas i fettfasen, d v s vattenmolekylerna skall vispas in i ullfettet och fångas upp där, så att de stannar kvar. För att detta skall gå bra bör Du gå till väga enligt följande:

Häll vattenfasen i en tunn stråle i oljefasen under kraftig vispning. Häll lite i taget. Kontrollera att vattnet verkligen blandar sig med fettet. Häll i lite mera och fortsätt så här tills hela vattenfasen är ordentligt sammanblandad med fettfasen. Vispa därefter mycket noggrant i ca 5 min medan blandningen hålls varm, kontrollera än en gång att blandningen är ordentligt emulgerad.

Efter detta kan avkylningen börja. Vispa crèmen och mät temperaturen då och då. Du underlättar avkylningen genom att placera skålen i en kastrull med kallt vatten.

Tag upp skålen när det är dags att tillsätta ämnena i tredje fasen. Vispa ner dessa ordentligt, och fortsätt nedkylningen tills crèmen har rumstemperatur.

Tillsätt därefter de eteriska oljorna - vispa in dem ordentligt och häll på burk.

Handkräm med olivolja

En fet och fuktgivande handcrème för daglig vård, som snabbt absorberas av huden.
Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen

Vattenfasen

Tredje fasen

Gör så här:
1. Mät och väg ingredienserna till Fettfasen och Vattenfasen

2. Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C

3. Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen

4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet

5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, dvs fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.

6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.

7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja - fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din créme placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.

8. Mät temperaturen då och då, så att du tillsätter tredje fasens ingredienser vid rätt temperatur.

9. När temperaturen kommer under 30°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.

10. Häll därefter upp på burkar och etikettera.

Honungskräm med glycerin

En härlig ullfettscrème för torra händer och vid självsprickor. Mycket bra att använda om dina händer lätt blir riktigt torra efter till exempel trädgårdsarbete, eller om du kommit i kontakt med starka rengöringsmedel. Massera försiktigt in crèmen på utsatta områden.

Följande ingredienser behöver du:

Fettfasen

Vattenfasen

Tredje fasen

Gör så här:
Mät och väg upp fettfasen i ett kärl som senare skall rymma hela crèmen. Smält över vattenbad på spisen tills blandningen uppnått ca 75°C.

Värm samtidigt vattenfasen i en kastrull till samma temperatur.

Häll vattenfasen i en tunn stråle i fettfasen under konstant vispning. Det är viktigt att hälla lite vatten i taget, och att vispa kraftigt hela tiden.

Vispa sedan crèmen ytterligare i fem minuter, medan kärlet fortfarande står kvar på spisen.

Avkyl i kallt vattenbad. Vispa då och då. När temperaturen är nere i 25°C, tillsätts de eteriska oljorna.

Häll upp crèmen på burkar.

 

Basrecept för alginpackning 

Vispa ihop en del algblandning med en fjärdedel vatten till en jämn pasta.

Du kan använda Örtinfusion, aloevera juice eller hydrolat i stället för vatten för en aktivare produkt.
Eteriska oljor kan också tillsättas.
Algerna kan förtjockas med kosmetisk stärkelse, gummi arabicum och xantangum, detta för lättare applicering.
Algerna kan du också använda tillsammans med lera som då binder ihop det till en pasta eller strö direkt i badvattnet.

Användning: Låt blandningen reagera några minuter, blöt kroppen, applicera i tjocka lager på en kroppsdel i taget och massera med cirkelrörelser, täck området med plast och lägg om en varm filt och/eller vetekudde. Vila i 20 min och duscha sedan av.

Peel-off mask med choklad 

 

Gör så här:
Blanda pulvret med kakaopulvret och blanda sedan med vattnet.
Tillsätt sojaproteinet. Applicera tjockt.
OBS: stelnar snabbt!

Ansiktsmask för känslig hy

30 g kroppsinpackningsbas 


Gör så här:
Blanda de torra ingredienser och de flytande. Blanda dessa med varandra. Applicera tjockt.
OBS: stelnar snabbt!

Kroppsinpackning med aloe och mandelolja