Elisabeth Lendelund

Mörkt träig eller friskt torr? Cederträoljan är en mångsidig olja med en rad fina egenskaper. Du kan hålla hemmet fräscht samtidigt som du sprider väldoft.

Mot insekter

Cederträ är effektivt mot många sorters insekter. Om du har problem med att flugor och mygg tar sig in genom öppna fönster på sommaren så kan du droppa eterisk cederolja på dina fönsterkarmar. Mal och pälsängrar i garderoben skräms bort genom att du droppar oljan på trägalgar alternativt på en trasa som du låter hänga i garderoben. Du kan även tillsätta en citrusolja för ännu mer väldoft!

På resan

Många är rädda för att råka ta med sig oönskade skadedjur hem från semestern. Du kan förebygga genom att droppa cederolja på hjulen och dragkedjan på din väska. Ta med en flaska så är du redo för hemresan också!

I hårolja

Cederträ främjar hälsosamt hår, och du kan därför med fördel använda den i en hårkur/hårolja. Vårt favoritrecep är:

50 ml arganolja

50 ml tefröolja

20 droppar eterisk cederolja.

Massera in i hela håret inklusive hårbottnen för en rejäl hårkur, eller i längderna för daglig hårvård. Receptet funderar precis lika bra till en skäggolja!

För att landa

Häll två droppar cederolja i dina händer, gnid dem mot varandra och höj dem sedan i ansiktshöjd. Andas in oljans doft med djupa andetag för att lugna dig och landa i nuet.

I en aromaroller

Du skapar enkelt en rogivande aromaroller som du använder inför sänggåendet. Rolla bakom öronen, på dina handleder och under fötterna. Vi rekommenderar detta recept:

6 ml lavendelolja

2 ml cederolja

2 ml olibanumolja

Blanda i en av våra smidiga 10 ml-rollers.

Missa inte våra andra spännande recept! Vi har allt från kropps-, ansikts- och hudvård till mat, deserter, smink, praktiskt enkla DIY tips och så vår eterisk oljekalender där du får lära dig känna alla våra eteriska oljor och dess användningsområden! Receptbloggen - Eterisk oljekalender - Vårrecept.