Elisabeth Lendelund

Älskade lavendel! Få dofter ger oss så många minnen och associationer. Oavsett om det är doften av mormors tvål eller en drömsk trädgård så har vi alla en relation till lavendel. Här kommer våra favoritsätt att använda denna fina ört i eterisk oljeform!

Aromaterapi

Lavendel är rogivande och därför perfekt att använda inför natten eller då vi behöver landa i lugn. Du kan använda eterisk lavendel i en aromalampa, på en aromasten eller droppad i ett potpurri. Vi tycker om att göra ett potpurri med rosenblad, torkat citrusskal, några lavendelkvistar och lavendelolja.

I te inför natten

Lavendel blandar sig utmärkt tillsammans med andra rogivande örter, till exempel kamomill. Brygg ett kvällste på kamomillblommor och en eller två droppar eterisk lavendel. Drick som det är eller tillsätt valfri mjölk.

I en aromaroller

Vi älskar att tillverka fina aromarollers av 5-10% eterisk lavendel och 95-90% vegetabilisk olja (till exempel mandel, tistel eller aprikoskärn). Rulla på fotsulor och handleder inför natten för god sömn! En sån här roller är en utmärkt present, och du kan enkelt dekorera våra 10 ml-rollers med en fin etikett eller rosett.

I garderoben/linneskåpet

Lavendelblomskuddar är ofta dyra och tappar snabbt sin doft. Eterisk olja av lavendel är mer långtidsverkande och därför ett utmärkt alternativ när du vill fräscha upp din garderob eller linneskåp. Droppa oljan på en trasa eller i en liten skål med ris och häng/ställ i garderoben/skåpet.

Som akutkur mot finnar

Visste du att eterisk lavendel kan göra underverk på finnar? Applicera en droppe eterisk lavendel direkt på finnen på kvällen och tvätta bort på morgonen. Du bör se en effekt efter bara någon dag.

I massageolja

En perfekt present till dig själv eller någon du tycker om är en egenkomponerad massageolja med lavendel! Vårt favoritrecept är:

1 dl vegetabilisk massageoljebas – vi har både Torr, Fet och Ekonomi!

15 droppar Meditation aromablandning

15 droppar lavendel eterisk olja (till exempel Lavendel Krim)

8 droppar Destillerad Lime eterisk olja

Blanda i någon av våra fina glasflaskor – finns både i blått och brunt!

Missa inte våra andra spännande recept! Vi har allt från kropps-, ansikts- och hudvård till mat, deserter, smink, praktiskt enkla DIY tips och så vår eterisk oljekalender där du får lära dig känna alla våra eteriska oljor och dess användningsområden! Receptbloggen - Eterisk oljekalender - Vårrecept.