Hem » Recept - DIY » Recept - Mat med eteriska oljor » Recept - Desserter/Kakor

Recept - Desserter/Kakor

 
 
Här kan Du frossa i läckra desserter!
  

Äpplesmulkaka med kokos & pistasch

(mjölk och gluten fri)

  • 5 stora, fasta, aromatiska äpplen 
  • 1 tsk kanelpulver eko Crearome 
  • 1 tsk florsocker 
  • 1 vaniljstång eko Crearome

  • 1½ dl hirsflingor 
  • 75 g mjölkfri, vit choklad 
  • 1 dl pistaschnötter - osaltade 
  • 50 g kallpressad kokofett (med eller utan smak Crearome)

Skala och klyfta äpplena och lägg dem i en ugnsfast form, smord med lite kokofett.
Blanda kanel, florsocker och inkråmet i vaniljstå
ngen, och strö detta över äpplena.

Grovhacka nötterna och grovriv chokladen. Blanda ihop allt till smultäcket med rena händer, och fördela över äpplena.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 30 minuter tills kakan fått fin färg. Servera lite ljummen med valt tillbehör.

Goda mandelpannkakor!

Detta recept ger ca 4 st

  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ msk fiberhusk
  • 1 nypa himalayasalt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 miniknivsudd äkta vaniljpulver

Stek i ekologiskt kokosfett på medelvärme. Ät med t ex bär, turkisk yoghurt eller vispad grädde med äkta vaniljpulver! Mums!

Pannacotta med heta jordgubbar

4 port

Ingredienser Pannacotta

  • 5 dl grädde 
  • 1 kanelstång ekologisk (Crearome) 
  • 1 krm malda kardemummakärnor 
  • 1 knivsudd äkta vaniljpulver eko (Crearome) alt. en vaniljstång eko (Crearome) 
  • 1 dl Dansukker Gelésocker Multi

Ingedienser Sås

  • 1/2 liter jordgubbar 
  • 2 tsk malda grönpepparkorn eko (Crearome) 
  • 2 msk Dansukker Rörsocker Strö

Koka grädde, kanel, vanilj och kardemumma i 2 minuter. Vispa i gelésockret och koka i ytterligare 1/2 minut. Sila ner blandningen i 4 glas eller skålar.
Ställ i kylskåp till serveringen.

Skiva jordgubbarna. Blanda jordgubbar, rörsocker och grönpeppar i en kastrull och koka upp.
Servera bären till pannacottan.

Läcker Pannacotta - helt utan gelatin!

Så här gör Du!

  • Koka upp 3 dl vispgrädde tillsammans med en knivsudd av Crearomes eko vaniljpulver samt en knivsudd Crearomes kardemummapulver.
  • Tag kastrullen från plattan och vispa i 1,5 tsk Crearomes Carragenpulver med 75 ml socker. Vispa hela tiden tills smeten tjocknat och kokat upp.
  • Häll den vaniljgula, tjocka gräddsmeten i en form, t ex gratängform, inte alltför liten och låt svalna lite innan du kyler den i kylen.
  • Tag frysta jordgubbar ca 1 liter eller lite mer och värm upp i en kastrull. Tillsätt 0,5 ml Crearomes Carragenpulver
  • under kraftig vispning samt en knivsudd Crearomes grönpepparpulver och ca 1 dl socker. Låt koka upp under omrörning och häll sedan äver den stelnade pannacottan.
  • Pannacottan kan självklart också hällas upp i glas eller dessertskålar och toppas med jordgubbssmeten som bildar ett vackert gelé när det stelnat.

Kokoskakor (gluten- och laktosfri)

50 st

Ingredienser

  • 100 g kokosfett virgin natur eko med smak (Crearome) 
  • 2 dl Brun Farin Strö 
  • 1 knivsudd äkta eko vaniljpulver (Crearome) 
  • 1 ägg 
  • 2 dl potatismjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1 dl Dansukker Fibrex 
  • 3 dl kokosflingor

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rör mjölkfritt margarin med brun farin och vaniljsocker.
  • Tillsätt ägget. Blanda samman potatismjöl, bakpulver, fibrex och kokosflingor och rör ner i smeten.
Klicka smeten på bakpappersklädd plåt och grädda kokoskakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Chiapudding

  • 2,5-3 msk chiafrön Crearome
  • 2 dl ekologisk mjölk 3 %
  • 1/2 krm äkta vaniljpulver eko Crearome
  • 1knivsudd steviapulver Crearome

  • Mixa ingredienserna och låt stelna i kylen i ca en timme.
Häll därefter på hackade nötter och valfria bär!

Chokladsås

  • 400 g kakaopulver rå criollo Crearome eko
  • 1,5 tsk kanelpulver eko Crearome
  • 950 ml agavesirap
  • 2 tsk himalayasalt fint Crearome
  • 1 krm äkta vaniljpulver Crearome
  • 125 g kokosolja eko utan smak Crearome

Ganasche

  • 1 sats av ovanstående chokladsås
  • 1 msk spirulinapulver Crearome
  • 3 msk macapulver
  • 1 tsk kanel pulver eko Crearome
  • 1 tsk carobpulver Crearome
  • 75 g skalade råa hampafrön

Mixa alla ingredienses till en slät sås. Mixa såsen med macapulver, kanel, carob och spirulina.
Häll i en form, ca 20 cm bred med bakplåtspapper i botten. Strö över de skalade hampafröna.
Kyl i frysen i ca 20 min och ta sedan ut den fasta ganaschen. Skär i bitar!

Glöggtryfflar

Ingredienser:

    • 1 dl vispgrädde
    • 25 g smör
    • 70 g kokossocker Eko Crearome
    • ½ dl glögg (med eller utan alkohol)
    • 200 g rå 70%-ig choklad eko Crearome
    • 1,5 msk rå kakao eko Crearome
    • 2 msk kanelpulver eko Crearome
    • ½ krm kryddnejlikapulver eko Crearome (om man vill ha lite mer julsting.

    Gör så här: 1. Värm grädde, smör, kokossocker och glögg i en kastrull. Ta av den från plattan precis innan den börjar koka. 2. Bryt ner chokladen och rör tills allt har smält. 3. Låt svalna helt i kylskåp och forma sedan runda bolla. 4. Ställ in i kylen några minuter igen om bollarna börjat mjukna. Blanda kakao, kanel och ev kryddnejlika och rulla bollarna i blandningen. Lycka till!

Leilas ris a la malta

  • 2 l hemkokt risgrynsgröt
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl matyoghurt
  • 1 st vaniljstång (Crearome)
  • 0,5 sats apelsinpure (se nedan) Apelsinpure 0,5 st apelsiner med skal
  • 3 dl florsocker
  • Ingefärsrörda hallon 500 g frysta hallon 0,5 dl råsocker 1 tsk ingefärspulver (Crearome)
  • 1 kruka färsk mynta

Gör så här: Vispa grädden och skrapa ner vanilj från vaniljstången. Skär apelsinen med skalet på i bitar. Mixa apelsinen med skalet på och florsocker i en mixer till en slät pure. Blanda gröt med matyoghurt och sedan med grädden. Smaksätt med apelsinpuren. Rör samman lätt tinade hallon, socker och ingefära. Toppa yoghurtmaltan med rörda hallon och garnera med färsk mynta.

Vit choklad (grundrecept)

Ingredienser:

  • 100 g vit choklad
  • 63 g kakaosmör eko Crearome med doft & smak
  • 5 g smör
  • 30 g vit sirap (ca 1½ msk)
  • 1 g lecitin Crearome (ca 1 krm)
  • 1 krm vaniljpulver eko Crearome

Gör så här: 1. Smält kakaosmör och smör tillsammans med vaniljpulvret i en skål eller kastrull i sjudande vattenbad eller mikrovågsugn. 2. Rör om då och då tills temperaturen på kakaomassan svalnat till 45 grader. 3. Tillsätt lecitin och vit sirap under noggrann omrörning. 4. Häll upp massan i bakformar eller på bakplåtspapper och sätt i kylen att stelna

Äkta vaniljsås

Ingredienser(6 portioner):

  • 1 vaniljstång Crearome Eko
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor

Gör så här: 1. Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna. 2. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölken. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, då skär den sig. Kyl såsen! Servera såsen till t ex en nybakad äppelpaj!

Nötkaka

Ingredienser:

  • 1 ½ dl finhackade nötter (valnöt, hasselnöt eller mandel går också bra)
  • 3 ½ dl rivna morötter
  • ¼ citron
  • 2 dl Crearome kokosolja (om den är hård, smält den först)
  • 4 droppar Crearome eterisk olja citron (blanda i kokosoljan)
  • 2 ½ dl kokossocker
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl kokosmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk Crearome bikarbonat
  • 2 tsk Crearome kanel
  • ½ tsk Crearome Himalayasalt

Gör så här:  

1. Finhacka 1 ½ dl nötter. Man behöver inte ta av skalet. Råriv ett par kraftiga morötter till ca 3 ½ dl, ganska hårt packat. Pressa ut saft från en kvarts citron över morötterna.
2. Blanda kokosolja och socker i en skål. Vispa äggen till skum och rör ner dem i skålen.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och salt. Rör därefter ner det med övriga ingredienser.
4. Blanda smeten väl. Tillsätt de hackade nötterna och till sist morötterna. Häll smeten i en smord och bröad form.
5. Grädda i 200°C i ca 45 min.

Glutenfri kladdkaka

Ingredienser:

  • 150 g smör
  • 4 dl Crearome kokossocker (eller vanligt socker)
  • 1 kryddmått salt
  • 1 msk äkta Crearome vaniljpulver
  • 3/4 dl Crearome kakaopulver
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 rågad dl Crearome kokosmjöl
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:  

Smält smöret. Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt smält smör och äggen. Rör hastigt ihop till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar botten, ca 25 cm diameter. Häll smeten i formen och grädda ca 40 minuter i 150ºC. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på tårtbitarna Garnera med t ex jordgubbar eller hallon. (Istället för bakplåtspapper så går det bra med smör och mandelmjöl!) Grädda i 150ºC i ca 40 min.

Päron med choklad, vanilj och mint

Ingredienser:

  • 8 stora eller 16 små päron
  • l liter vatten
  • 4 dl socker eko
  • 1/2 krm äkta vaniljpulver Crearome
  • 1,5 msk kakaopulver rå Crearome
  • 6 droppar pepparmintsolja eterisk Crearome

Gör så här:  

1. Koka en lag av vatten, socker, vaniljpulver och kakaopulver.
2. Skala päronen men behåll gärna skaft och blomfäste.
3 Tillsätt päronen och låt dem sjuda tills de blir lagom mjuka.
4. Låt svalna till rumstemperatur och tillsätt mintoljan. Rör om. Häll upp på vackra burkar och tillslut.
5. Servera med en klick vispgrädde!

Obs. konservera med natriumbensoat om du vill att päronen ska hålla sig mer än någon vecka i kylen!

Pannacotta (utan geletin)

Ingredienser:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 knivsudd Crearomes eko vaniljpulver
  • 1 kvivsudd Crearomes kardemummapulver
  • 1,5 tsk Crearomes Carragenpulver
  • 75 ml socker eller kokossocker
  • 1 liter frysta jordgubbar
  • 0,5 ml Crearomes Carragenpulver
  • 1 knivsudd Crearomes grönpepparpulver
  • 1 dl socker

Gör så här:  

Koka upp vispgrädden tillsammans med vaniljpulvret och kardemummapulvret. Blanda carragenpulvret med sockret i en bunke. Tag kastrullen från plattan och vispa i Carragenpulvret och sockerblandningen. Vispa hela tiden tills smeten tjocknat och kokat upp. Häll den vaniljgula tjocka gräddsmeten i en form, t ex gratängform, inte allför liten och låt svalna lite innan du kyler den i kylen. Tag frysta jordgubbar ca 1 liter eller lite mer och värm upp i en kastrull. Tillsätt Carragenpulveret under kraftig vispning samt grönpepparpulver och socker. Låt koka upp under omrörning och häll sedan äver den stelnade pannacottan. Pannacottan kan självklart också hällas upp i glas eller dessertskålar och toppas med jordgubbssmeten som bildar ett vackert gelé när det stelnat. Lycka till!

Smulkaka med äpple (kokos & pistage) - mjölk & glutenfri

Ingredienser:

  • 5 stora fasta aromatiska äpplen
  • 1 tsk kanelpulver eko Crearome
  • 1 tsk florsocker
  • 1 vaniljstång eko Crearome
  • 1½ dl hirsflingor
  • 75 g mjölkfri vit choklad
  • 1 dl pistagenötter - osaltade
  • 50 g kallpressad kokosfett Crearome (med eller utan smak)

Gör så här:  

Skala och klyfta äpplena och lägg dem i en ugnsfast form, smord med lite kokosfett. Blanda kanel, florsocker och inkråmet i vaniljstången och strö detta över äpplena.
Grovhacka nötterna och grovriv chokladen. Blanda ihop allt till smultäcket och fördela över äpplena. Grädda i 200⁰C ca 30 minuter tills kakan fått fin färg. Servera ljummen med lite glass eller vaniljsås