Elisabeth Lendelund

Styrax latinska namn är Liquidambar - flytande ambra. Doften är aromatisk, djup med en dos av österländsk mystik. 10.000 år gamla fossila lämningar från Latinamerika visar på att styrax redan då var en eftersökt och uppskattad råvara som användes för sina gudomliga doftegenskaper.

I en parfymroller

Vi har praktiska 10 ml rollerball-flaskor som gör att du kan skapa egna, användarvänliga parfymer. Basen är vegetabilisk olja, och där kan du välja vilken du föredrar. Vi rekommenderar till exempel mandelolja, jojobaolja eller tistelolja.
Doften komponerar du själv genom att blanda olika eteriska oljor. Styrax är en fantastisk basnot som framhäver övriga ingredienser och ger dessa djup och karaktär. Vår orientaliska favoritblandning är denna:

20 droppar styrax
20 droppar copaiba
15 droppar olibanum/frankincense
15 droppar ylang ylang (vi har flera sorter med lite olika doftprofil)
10 droppar mandarin

I ett bad eller i en dusch

Styrax är en djup doft som många upplever som både mjuk och fascinerande. Ett sätt att använda den är i ett varmt bad eller i en varm dusch.
5 droppar styrax
5 droppar copaiba
5 droppar vetivertgräs
i badet - eller på en handduk på duschgolvet - ger dig en upplevelse som för tankarna till Tusen och en natt!

I aromaterapi

Styrax är en doft som ”jordar” och fäster andra dofter, vilket gör att den är utmärkt som bas i ett potpurri eller i en aromalampa/på en aromasten. Vi tycker att den fungerar extra bra i dessa sällskap:

Med sandelträ - styrax ”drygar ut” sandelträt

Med lavendel - en klassisk, lugnande rumsdoft

Med destillerad lime - en spännande, stimulerande mix av väldoft

Med copaiba - en orientalisk symfoni

Med vetiver - en spännande, lyxig doft

Inför förändringar

Visste du att doften av styrax är känd för att användas för att hjälpa oss människor att acceptera förändringar? Du kan använda den för att skapa trygghet i en ny bostad, eller som dofthjälp när du ska genomgå något obekvämt, till exempel ett läkar- eller tandläkarbesök. Du kan ta med dig doften i en aromaroller eller på en näsduk.
Styrax är också känd för att balansera våra doft- och smaksinnen. Om du har en tendens till att överäta eller peta i maten så kan kanske styrax som bakgrundsdoft hjälpa till med att ge dig balans.

Missa inte våra andra spännande recept! Vi har allt från kropps-, ansikts- och hudvård till mat, deserter, smink, praktiskt enkla DIY tips och så vår eterisk oljekalender där du får lära dig känna alla våra eteriska oljor och dess användningsområden! Receptbloggen - Eterisk oljekalender - Vårrecept.